Brussel trekt 42 miljoen uit voor brandveiligheid in sociale woningen

© PhotoNews

De Brusselse regering trekt 42 miljoen euro uit voor de brandveiligheid van sociale woningen, zo kondigt minister van Huisvesting Céline Fremault dinsdag aan. Er wordt prioriteit gegeven aan de gebouwen van meer dan 25 meter hoog.

De Brussels Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM) werkt volgens de minister al jaren rond brandveiligheid. Zo bevatten de vierjarige investeringsprogramma's sinds 2002 projecten rond brandveiligheid. Toen werden aanbestedingen voor branddetectoren voor alle Openbare Verhuurmaatschappijen (OVM) gefinancierd.

De BGMH ziet daarnaast ook toe op de uitvoering van de verplichtingen van de OVM's op vlak van brandveiligheid. Ze stelt folders voor sensibilisering inzake brandpreventie voor huurders op, en onderzoekt de hoge gebouwen van meer dan 25 meter uit het sociaal vastgoedbestand om deze in overeenstemming te brengen. Dat laatste gebeurt in overleg met de Brusselse brandweer. Op die manier werden er 110 gebouwen aangeduid, die momenteel gecontroleerd worden.

De aanpassingen hebben vooral te maken met zaken als de nooduitgangen, de toevoer en de verdeling van het water op de verdiepingen, de compartimenteringen van de trappenhallen en de rookdetectoren in de gemeenschappelijke delen.

Alle middelen moeten ingezet worden

Met de 42 miljoen uit het investeringsplan 2018-2021 bis kunnen de OVM's een renteloze langetermijnlening op 33 jaar krijgen op basis van de werkzaamheden die de OVM's vooropstellen, de resultaten van het onderzoek van de brandweer en de aanpassingsvragen die hieruit voortvloeien.

"Op vlak van veiligheid hanteren wij een nultolerantie. Alle middelen moeten ingezet worden om ervoor te zorgen dat de gebouwen met sociale woningen in overeenstemming zijn", aldus de minister van Huisvesting, Céline Fremault. "Deze 42 miljoen euro komen extra bovenop de 300 miljoen euro die de regering voor de renovatie van de sociale woningen op mijn verzoek vrijgemaakt heeft."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?