20190509_heraanleg Kleine Ring Gulden Vlieslaan Waterloolaan

| Het project van het Gewest om de Kleine Ring aan te pakken tussen Louiza en de Naamsepoort

Burgemeesters roepen op tot dialoog rond Guldenvlieslaan

LG
13/11/2019

Burgemeesters Philippe Close (PS) en Christos Doulkeridis (Ecolo) willen dat de Guldenvlies- en de Waterloolaan een eigen smoel krijgen, dat staat in een interview in het Nieuwsblad te lezen. Ze roepen op tot dialoog tussen de regering en de plaatselijke handelaars. “De culturele hub kan voor een verbinding zorgen tussen beide delen van de Kleine Ring.”

Burgemeesters Philippe Close (PS) en Christos Doulkeridis (Ecolo) van Elsene roepen op tot dialoog, na de clash tussen de winkeliers van de Guldenvlieslaan en de regering over de plannen over een heraanleg van de lanen. De winkeliers waren het niet eens met de plannen van minister Pascal Smet (one.brussels) en kwamen met een eigen voorstel tot heraanleg. Die vergunningsaanvraag was onvolledig en werd daarom afgewezen.

Goede wil

“Ten eerste hebben beide plannen veel raakpunten. Zo krijgt de auto bijvoorbeeld een minder prominente rol in beide voorstellen”, zegt Close in La Dernière Heure.

“Daarnaast roepen we ook op om beide gemeentes met elkaar te verbinden. De culturele hub in de plannen van de handelaars kan daarvoor een ideaal instrument zijn. Op die manier kan er een verbinding gecreëerd worden richting benedenstad via het Egmontpark en de Zavel. Aan de kant van Elsene zou ook de Naamsepoort in de plannen moeten verwerkt worden om zo een doorgang naar het Fernand Cocqplein te creëren. Ik merk dat er bij de handelaars goeie wil is om constructief tot een oplossing te komen.”

“Deze werkzaamheden gaan ingrijpend zijn voor de handelaars, en dus is het enorm belangrijk dat het eindresultaat helemaal in orde is”, vertelt Doulkeridis. “Beide gemeentes zitten op dezelfde golflengte qua invulling, en we willen dat dit project niet verdeelt, maar net samenbrengt. Het is daarom belangrijk dat alle actoren rond de tafel gaan zitten en samen tot een eenduidig plan komen. Het resultaat van deze heraanleg is zeer belangrijk en kan als voorbeeld dienen voor andere delen van Brussel langs de Kleine Ring.”

Handelaars

In december stellen de handelaars een eigen maquette voor.

“Iedere maand komen we samen om onze eigen plannen nog aan te passen. Deze maquette zal dus al licht anders zijn dan de voorgestelde plannen”, vertelt Alain Gagnaire van brasserie Couleur Café.

“In het verleden hebben we samengezeten met minister Smet en hij heeft naar onze ideeën geluisterd, maar bij de uitwerking daarvan heeft hij daar echter geen rekening mee gehouden. De komende weken staan er nog heel wat ontmoetingen op het programma en we hopen uiteindelijk tot een plan te komen waar zowel handelaars als inwoners tevreden mee zijn.”

Inspraak

Het heraanlegproject van het Brussels Gewest kwam tot stand na een architectuurwedstrijd met een internationale jury. Daarop volgde een inspraaktraject waarbij er ontmoetingen waren met de betrokken gemeentes, handelaars en bewoners. In mei vroeg Brussel Mobiliteit een vergunning aan voor de heraanleg.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Stedenbouw , Politiek , guldenvlieslaan , Waterloolaan , Elsene , verbinding

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni