| Een simulatiebeeld van het vernieuwde gebouw (links), gezien vanaf het Beursplein

Delhaize aan Beursplein dicht tijdens werken aan 'The Dome'

Sara De Sloover
© BRUZZ
02/11/2022

Het Gewest heeft zopas groen licht gegeven voor de herbestemming van het gebouw op de Anspachlaan waarin de Delhaize gevestigd is. Aan de zijde van de Beurs opent over twee verdiepingen Italiaanse delicatessenzaak Eataly. De huidige Delhaize-supermarkt gaat ondergronds. Boven de grond komt het merk met een nieuw concept: een ‘flagshipstore’ van Belgische producten, die passanten er zullen kunnen uitproberen. Daarboven komen kantoren en huurappartementen.

Het voormalige Actirisgebouw aan het Beursplein werd een paar jaar geleden door het Gewest verkocht voor 25 miljoen euro. Na een selectieprocedure waarbij urban.brussels, de Brusselse bouwmeester, Stad Brussel en de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI) betrokken waren, werd het project van vastgoedontwikkelaars VDD Project Development en Vervoordt r.e. geselecteerd. Zij doopten het gebouw van 21.000 m2 ‘The Dome’, vanwege zijn huidige dakkoepel, en plannen er een multifunctioneel gebouw met winkelruimtes, restaurant, kantoren en woningen.

Het gebouw op de hoek van het Beursplein kreeg bij de bouw in 1872 de naam ‘Les Grands Magasins de la Bourse’ en huisvestte toen een van de eerste grootwarenhuizen van België (in de jaren 1860 nog verspreid over meerdere gebouwen op deze plek).

In 1948 liep het gebouw zware schade op bij een brand en in 1970 werd het gebouw omgevormd tot een winkel- en kantoorgebouw onder de naam ‘Bourse Center’, dat intussen dringend toe was aan een renovatie. De werkzaamheden zullen starten in het eerste kwartaal van 2023 en zouden twee tot drie jaar duren. In die periode blijft de Delhaize in het gebouw ook dicht, vanaf eind februari sluit de supermarkt de deuren.

(Lees verder onder de fotogalerij)

Eerste Belgische Eataly

Op de hoek van het Beursplein, de Anspachlaan en de P. Devauxstraat komt de eerste Belgische vestiging van Eataly, een bekende Italiaanse delicatessensupermarkt. Die zal ook de volledige eerste verdieping in beslag nemen, voor in totaal 3.500 m2.

Liefhebbers van Italiaanse voeding kunnen er terecht voor een Italiaanse vers- en supermarkt, een foodcourt-concept met restaurants, cafés en een opleidingscentrum. De keten heeft al filialen in onder meer New York, Los Angeles, Saõ Paulo, Seoul, München, Stockholm, Parijs en Londen.

Delhaize blijft op de hoek van de Anspachlaan en de Kiekenmarkt gevestigd, maar komt op het gelijkvloers met een “nieuw concept speciaal voor deze locatie”, zegt Thibaut De Vos, managing partner bij ontwikkelaar VDD. “Het wordt een flagshipstore voor Belgische producten die inspeelt op beleving. Er komen foodtrucks en horecagelegenheden.”

De oppervlakte van de flagshipstore wordt iets kleiner dan de huidige supermarkt: van 1.000 naar 800 m2. Tegelijk verhuist Delhaize zijn best draaiende supermarkt van het land naar de kelderverdieping. De winkel wordt 1.400 m2 groot, of 40 procent groter dan nu.

Geen rooftopbar

Op de tweede, derde en vierde verdieping komen 7.500 m2 aan kantoren. Op de vijfde tot achtste verdieping komen 55 kleinere huurappartementen en -studio's – tussen 38 m2 en 105 m2 groot – volgens het co-housingconcept, met gemeenschappelijke ruimtes zoals ontspanningsruimtes, dakterrassen en -tuinen.

“Die komen voornamelijk op de achtste verdieping, bovenop het gebouw”, zegt De Vos. Bij de eerste publicatie van het bouwproject werd aangekondigd dat de dakkoepel toegankelijk zou worden voor het grote publiek, maar daar zijn de ontwikkelaars op teruggekomen.

“We hebben tijdelijk de zomerbar Jardin Rooftop op het dak gehad, en daaruit bleek dat die passage veel schade en overlast berokkende in en rond het gebouw. Om redenen van veiligheid en privacy hebben we dus beslist de openstelling te schrappen en die ruimte voor te behouden voor de bewoners”, zegt De Vos. “Veel andere projecten in de buurt, zoals Oxy (het Muntcentrum) of de Multi-Tower, zullen bovendien wel een rooftopbar aanbieden.”

Het circulaire bouwproject voorziet een parking voor 144 (cargo)fietsen en vijf parkeerplaatsen voor elektrische deelwagens.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , axel vervoordt , Vervoordt RE , beurs , Beursplein , Anspachlaan , delhaize anspachlaan , Delhaize De Leeuw , Delhaize , Eataly , jardin

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni