Eerste spadesteek luidt start in van herinrichting Koningsplein

© BRUZZ
11/10/2023
Updated: 11/10/2023 14.17u

Na de werken aan de Beurs start de renovatie van een andere monumentale plek: het Koningsplein. Vanaf maandag 16 oktober zal MIVB tijdelijke tramsporen aanleggen, waardoor het verkeer wijzigt. Het project werd vandaag ingeluid met een eerste spadesteek.

Een gedeeltelijke voetgangerszone en de verlichting van de neoklassieke gebouwen: het 18de-eeuwse Koningsplein zal een heuse transformatie ondergaan. Het duurde lang voordat er een akkoord kwam tussen betrokkenen, maar vandaag waren onder andere Brussels burgemeester Philippe Close (PS), Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen), staatssecretaris van Stedenbouw Ans Persoons (Vooruit.brussels) en Karine Lalieux (PS), minister bevoegd voor Beliris aanwezig voor de aftrap van het project.

“Momenteel is slechts 20 procent van het Koningsplein bestemd voor voetgangers en 80 procent voor gemotoriseerd verkeer”, klinkt het in een persbericht van bouwheer Beliris, die de renovatie zal leiden. “Na de heraanleg zal 85 procent van het plein autovrij zijn.”

Om dat te bereiken, moet er heel wat gesnoeid worden in het verkeer dat er nu dagelijks passeert. Alle verkeer zal geconcentreerd worden in een tweerichtingsrijbaan ten noorden van het standbeeld. Dat verkeer wordt beperkt tot een T-kruising, gevormd door de Regentschapsstraat, de Koningsstraat en de Hofbergstraat, met een secundaire aansluiting op de Naamsestraat. Er zal dus geen verkeer meer zijn aan de kant van de Sint-Jacobskerk-op-de-Coudenberg.

Gevels in het licht

Ook het plein zelf wordt heraangelegd. Door de afname van het verkeer komt er ruimte vrij voor recreatieve en esthetische doeleinden. Er zullen arduinen banken komen rond de voet van het standbeeld, net als tegenover het Muziekinstrumentenmuseum en Magritte Museum. Beliris zal de gevels van de gebouwen verlichten.

"De installatie van die nieuwe verlichting zal de neoklassieke gevels van deze historische gebouwen, die symbool staan voor de Belgische hoofdstad, meer dan ooit in de kijker zetten”, zegt Ans Persoons, Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed. “Dit verlichtingsproject zal zich uitstrekken tot de Kunstberg en andere belangrijke plekken, zoals Bozar."

Heraanleg sporen

MIVB gaat vanaf volgende week van start met de heraanleg. Om die in goede banen te leiden, zal de vervoersmaatschappij tijdelijke tramsporen aanleggen. Daardoor kunnen de trams op lijnen 92 en 93 blijven rijden tijdens de werken. MIVB start met de voorbereiding op 16 oktober en de aanleg van de sporen is voorzien tussen 21 oktober en 3 november. Vanaf dan zijn er wijzigingen in het verkeer. Zo worden buslijnen 95, 38 en 71 lokaal omgeleid en worden lijnen 92 en 93 onderbroken tussen de haltes Kruidtuin en Louiza. Reizigers kunnen tussen die twee haltes metrolijnen 2 en 6 nemen.

Burgemeester Close (PS) kijkt al uit naar het resultaat: “Na de werken zal het plein niet langer enkel een kruispunt zijn, maar een aangename wandelplaats met een grote voetgangerszone.” Het kostenplaatje wordt geschat op ongeveer 5 miljoen euro.

5420489d-koningsplein2.jpg

| Het circulatieplan van het Koningsplein.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , Koningsplein , Eerstespadesteek , Beliris

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni