| De omgeving van metrohalte Zwarte Vijvers in Molenbeek zal worden opgeknapt.

Huis Van De Culturen wordt blikvanger van opwaardering buurt rond Zwarte Vijvers

JP
© BRUZZ
11/03/2022

Het programma voor het Duurzaam Wijkcontract (DWC) Zwarte Vijvers is goedgekeurd. Het gaat om een reeks publieke investeringen in vastgoed en openbare ruimte die inzetten op sociale cohesie.

Van het totaalbudget is 13 miljoen euro afkomstig van het duurzame wijkcontract Zwarte Vijvers, verder heeft de gemeente andere bronnen aangeboord zoals het Stadsvernieuwingscontract rondom Simonis.

Het kabinet van schepen Jef Van Damme (Vooruit) heeft aangekondigd dat ruim negen miljoen euro van het budget zal gaan naar de uitbreiding van het Huis van de Culturen. Aan de kant van de Piersstraat komt een nieuw gebouw met verschillende verdiepingen en ruimte voor sport, cultuur en verenigingen.

Ook worden de verkeersveiligheid in de Merchtemsesteenweg en de Vierwindenstraat verbeterd door ze gedeeltelijk heraan te leggen. Ook wordt geld vrijgemaakt voor de aanleg van gezellige pleintjes, die het groen- en speelnetwerk versterken. Voor de verschillende projecten is 1,5 miljoen euro voorzien.

Kwaliteitsvolle en betaalbare woningen

In de Tanziauxtraat wordt een nieuw huis gebouwd met minstens vijf betaalbare appartementen en gemeenschappelijke ruimtes in samenwerking met 'Community Land Trust Brussel' (CLTB).

Ruim één miljoen euro uit het budget is gereserveerd om onder andere grond op te kopen van woningen die in slechte staat zijn. De opbrengst van de grond financiert een grondige renovatie van de woning. Wordt de woning verkocht, dan moet de sociale functie worden behouden.

"Laag Molenbeek is erg dichtbevolkt, daarom bouwen we niet graag nieuwe woningen," legt schepen Van Damme uit. "Wel constateren we dat veel woningen in slechte staat zijn." De samenwerking met CLTB en La Rue moet er bovendien voor zorgen dat de huizenprijzen enigszins worden gereguleerd.

Door de goedkeuring van het programma is na de studiefase een belangrijke tweede fase afgerond. "We zijn nu klaar om te starten aan de uitvoeringsfase, het programma moet ten laatste in 2028 volledig uitgevoerd zijn," zegt Van Damme.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Stedenbouw, sociale woningen, Jef Van Damme, duurzame wijkcontract zwarte vijvers, stadsvernieuwingscontracten rondom Simonis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni