| Een simulatiebeeld van het project Brouck'R. Onder meer de horizontale balk boven de historische gevels is omstreden.

IEB na schorsing vergunning: 'Patrimonium De Brouckère al deels verloren'

SDS
© BRUZZ
12/04/2022

Milieuorganisatie Inter-Environnement Bruxelles (IEB) reageert voorzichtig positief op de schorsing van de vergunning voor bouwproject Brouck'R. Maar de helft van de bestaande kantoorgebouwen is intussen wel al afgebroken, zegt de organisatie. Ze hoopt nu dat het bezwaar van de stadsverenigingen tegen de geplande bouwhoogtes gehoord wordt.

Het gaat om de stedenbouwkundige vergunning voor het verbouwen, renoveren, slopen en heropbouwen van verscheidene gebouwen aan het De Brouckèreplein, de Augustijnenstraat, de Zwaluwenstraat en de Lakensestraat. Bijna het hele blok verdwijnt, enkel de gevels van de historische gebouwen aan het De Brouckèreplein zelf blijven staan.

Volgens de Raad van State kan uit de motivering van de vergunning niet opgemaakt worden om welke redenen het Gewest de vergunning verleend heeft, omdat er “uitgesproken ongunstige” adviezen van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen waren, in het bijzonder over het nieuw hedendaags volume dat boven de opmerkelijke gevels van het De Brouckèreplein zou uittorenen.

Staatssecretaris van Stedenbouw Pascal Smet (One.brussels-Vooruit), die de geschorste bouwvergunning afleverde, wil voorlopig niet reageren. "We gaan de beslissing van de Raad van State analyseren met onze advocaten en daarna pas de nodige actie ondernemen," zegt zijn woordvoerder Marc Debont.

Ook projectontwikkelaar Immobel zegt eerst het vonnis grondig onder de loep te willen nemen.

"Voor de schorsing is de projectontwikkelaar al begonnen met de afbraak. Het is een probleem dat een aannemer de uitspraak van de Raad van State niet hoeft af te wachten"

Mohamed Benzaouia, Inter-Environnement Bruxelles (IEB)

"Ik passeerde vanochtend aan het bouwproject en de sloop van de kantoorgebouwen daar gaat gewoon door," zegt Mohamed Benzaouia van IEB, dat samen met stadsbeweging Arau en een buurtbewoner stappen nam tegen het project. "Doordat wij drie keer bij het Gewest om de bouwvergunning hebben moeten vragen, was er al anderhalve maand verstreken voor we bezwaar konden aantekenen."

"We hebben om een schorsing en vernietiging van de bouwvergunning gevraagd. Voor ons is dit een speculatief immobiliënproject dat zich richt op mensen die vastgoed louter als investering zien, het richt zich niet op de nood aan betaalbare huisvesting van de Brusselaar."

"In de tussentijd was de projectontwikkelaar al begonnen met de afbraak. Hij had door het dralen van het Gewest anderhalve maand gewonnen. Het is trouwens een al langer bestaand probleem, dat de aannemer meteen kan beginnen met de werken en de uitspraak van de Raad van State niet hoeft af te wachten. Onlangs nog sprak de Raad van State de schorsing van een vergunning in de Europese wijk uit, maar het gebouw was intussen al gesloopt."

"Ook aan het De Brouckèreplein is de sloop al gevorderd," zegt Benzaouia. "Het patrimonium is dus al deels verloren gegaan."

Toren

"Maar de Raad van State heeft ook een probleem met het nieuwe gebouw, dat hoog boven het plein zal uittorenen en zo het uitzicht ontsieren. Tijdens het openbaar onderzoek hadden wij net als buurtbewoners daar al voor gewaarschuwd, en ook de Commissie voor Monumenten en Landschappen was erop tegen. Maar de ontwikkelaar had meerdere afwijkingen van de wetgeving gevraagd, en het Gewest heeft die bijna allemaal toegekend. Het bouwproject moet verlaagd worden," vindt Benzaouia.

Hij verwijst naar de creatie van een modern, horizontaal volume boven de historische gevels aan het De Brouckèreplein.

Een uitspraak over de definitieve vernietiging van de bouwvergunning door de Raad van State wordt pas over enkele maanden verwacht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Stedenbouw, IEB, ARAU, Brouck'R, brouckere, De Brouckère, De Brouckèreplein, smet, Pascal Smet, Raad van State

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni