| De muurschildering van Annie Cordy, van de hand van Pierre Coubeau, alias FSTN.

Lakense buurtbewoners in beroep tegen afbraak Annie Cordy-fresco

Eva Christiaens
© BRUZZ
25/07/2022
Updated: 26/07/2022 13.08u

Het wijkcomité van de Lakense stationsbuurt gaat in beroep tegen de geplande transformatie van hun buurt. In die plannen komt een grote serre en een fietspasserelle op hoogte. Maar vooral zal het fresco van zangeres Annie Cordy verdwijnen, dat pas vier jaar geleden werd ingehuldigd. “Hypocriet,” vinden de bewoners. Bouwheer Beliris is niet van plan om de plannen te wijzigen.

Dat schrijft La DH en bevestigt Cedric Dartois van buurtcomité Vrienden van het Voorplein aan onze redactie. Dartois tekende in eigen naam beroep aan bij de Raad van State op 17 juni. Met behulp van een crowdfunding onder buren zocht hij ook naar een advocaat, gespecialiseerd in stedenbouwkundig recht, om een tweede beroep aan te tekenen. Dat kwam er drie weken geleden. Een twintigtal buurtbewoners zamelde daarvoor samen zowat 5.000 euro in.

Dartois hoopt de vergunning voor de huidige plannen te laten schorsen en vernietigen. Die plannen van federaal Brussel-fonds Beliris, kregen in mei groen licht van het Gewest. Ze voorzien fietsers- en voetgangerspasserelle langs de Stefaniastraat en een herinrichting van het bestaande Annie Cordypark. Er komt ook een publieke serre van 54 meter lang. “Maar, wij hebben nooit om die serre gevraagd,” zegt buurtbewoner Dartois. “Het is een beslissing van bovenaf.”

Station van Laken

| Heraanleg buurt station van Laken: Er komt een serre van 54 meter lang.

Muurschildering

Het wijkcomité is niet akkoord met de grootte van de kas, vooral omdat daarvoor de muurschildering van de Lakense zangeres Annie Cordy moet wijken. “Dat fresco was een cadeau van de Stad voor mevrouw Cordy’s negentigste verjaardag in 2018. Ze heeft het met haar eigen ogen gezien en de hele buurt was aanwezig bij de inhuldiging. En nu moet het al weg?”, zegt Dartois.

Inmiddels is Annie Cordy gestorven. “Of de Stad nu ergens een nieuw fresco maakt of niet, ze zal dat nooit meer zelf kunnen zien,” zegt Dartois. “Ik vind dat hypocriet.”

Brussels cultuurschepen Delphine Houba (PS) herinnert eraan dat er een nieuw kunstwerk ter ere van Annie Cordy komt, en dat is al gekozen via een publieksstemming. "De prioriteit is dat er een eerbetoon aan mevrouw Cordy in het park bestaat. Het vervolg van dit project ligt bij Beliris," zegt Houba.

De bouwheer reageert dat er ook na de vergunningstoekenning nog overleg is gepleegd met de buurtbewoners. "Hun bezorgdheden werden zorgvuldig genoteerd en mogelijke oplossingen worden onderzocht met de verschillende betrokken administraties. Het betreft aanpassingen waarvoor geen wijziging van de vergunningsaanvraag nodig is. De plannen voor de vergunningsaanvraag zullen niet worden aangepast," zegt Beliris-woordvoerster Elien De Swaef.

Crowdfunding

Het wijkcomité is dus niet van plan om zich daarbij neer te leggen. Het rekent nu op de Raad van State voor een schorsing van de plannen.

De vraag gaat dan trouwens niet alleen over het fresco. Het tweede beroepsverzoek, ingediend door de aangestelde advocaat, klaagt specifiek over de hoogte van het voorziene fietspad langs de Stefaniastraat. Buurtbewoners vrezen dat de passerelle te veel inkijk geeft op de tuinen en interieurs van die straat. “Een risico voor de intimiteit en veiligheid van de bewoners,” vindt Dartois.

Via een nieuwe crowdfunding wil het wijkcomité hun verdere, juridische kosten dekken. Het gaat om bedragen van 10 tot 30 euro, zegt Dartois. “Daarmee hopen we vooral op sensibilisering over dit dossier. Wij blijven ons verzetten." De procedure bij de Raad van State zal minstens enkele maanden duren.

Annie Cordypark Laken Onze-Lieve-Vrouwvoorplein

| Het Annie Cordypark aan het Onze-Lieve-Vrouwvoorplein in Laken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken , Stedenbouw , Annie Cordypark , Fresco , cedric dartois , les amis du parvis , vrienden van het voorplein

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni