© MSA + Bloc Paysage | Simulatiebeeld van de grote serre, naast de sporen

Serre van 54 meter lang in vernieuwde stationsbuurt Laken

ADD
© BRUZZ
07/05/2022
Updated: 07/05/2022 17.33u

Brusselfonds Beliris heeft een bouwvergunning gekregen voor de transformatie van de stationsbuurt in Laken. Op de planning: een brug voor voetgangers en fietsers, de afbraak van het gebouw waarop de muurschildering van Annie Cordy staat, en een enorme glazen kas. "We willen collectieve initiatieven rond stadslandbouw stimuleren."

De omgeving van het voormalige station van Laken, recht tegenover de Onze-Lieve-Vrouwekerk, zal de komende maanden een grondige facelift ondergaan. De gewestelijke administratie Urban.brussels heeft zopas de vergunning afgeleverd voor de heraanleg van de zone langs de sporen. Dat schrijft La Dernière Heure zaterdag.

Het project, dat geleid wordt door Beliris, voorziet onder meer de bouw van een stedelijke serre van 54 meter lang: aan de noordzijde van de sporen, in het verlengde van het Annie Cordy-park. "Het wordt een nieuwe gemeenschappelijke kas om collectieve initiatieven rond stadslandbouw mogelijk te maken," klinkt het in een persbericht. "Rond deze kas is er ruimte voorzien voor gezamenlijke moestuinen die ter beschikking staan van de buurtbewoners."

Voetgangersbrug

"Het landschap wordt compleet gemaakt met banken en de aanleg van een nieuw beveiligd speelplein." De bewoners en de belanghebbers van de wijk werden bij dit project betrokken, meldt Urban.brussels nog. (Lees verder onder de afbeelding)

Station van Laken
© MSA + Bloc Paysage | Heraanleg buurt station van Laken: Er komt een serre van 54 meter lang.

"Samen met de experten hebben ze zich beraden over de configuratie en het beheer van de wandel- en fietsverbinding, de aanleg van het speelplein en de werking van de kas. Dankzij deze ontmoetingen en het bezoeken van andere projecten konden ze hun behoeften uiten, maar ook hun ervaring delen, aan het projectteam.”

Het Annie Cordy-park zal bovendien ook worden heringericht met een nieuwe speeltuin en openbare ruimten. Daarnaast zal er ook een brug voor voetgangers en fietsers worden gebouwd langs de tuinen van de Stefaniastraat.

In de marge wordt ook de afbraak van het gebouw, waarop de vermaarde muurschildering van Annie Cordy staat, voorzien. Die plannen worden echter niet gesmaakt door de buurtbewoners. "Een ramp. Er staat niets zinnigs in dit dossier. Het druist in tegen de belangen van de bewoners," reageert een inwoner in La DH.

De bewoners eisen onder meer het behoud van de oorspronkelijke fresco en een aanpassing van het tracé van de voetgangersbrug, zoals oorspronkelijk was gepland.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie