Neo 2 van Jean Nouvel moet tegen 2024 verschijnen: een congrescentrum voor vijfduizend man en een viersterrenhotel

| Neo 2 van Jean Nouvel moet normaal tegen 2024 verschijnen: een congrescentrum voor vijfduizend man en een viersterrenhotel.

Ook Brusselse regering steekt Neo 2 in de koelkast

BVR
© BRUZZ
17/01/2020

De Brusselse regering bevestigde donderdag de beslissing van de Stad Brussel om het project Neo 2, met een congrescentrum en een hotel, in de koelkast te steken. Men wil eerst bekijken wat er precies met de verouderde Heizelpaleizen moet gebeuren.

Het project Neo 2 is de kern van de hele herontwikkeling van het Heizeplateau, een project van de Stad Brussel en het Brussels Gewest samen. Met Neo 2 wil men Brussel als congresstad bevestigen. Kostprijs: 335 miljoen euro, wat volgens experts nog een onderschatting is.

Maar is zo’n groot congrescentrum wel nog nodig? De Stad Brussel liet het dit jaar onderzoeken door de Duitse consultant JWC. Die vond een congrescentrum opportuun, maar wees in de eerste plaats naar de naburige Heizelpaleizen, waar de Stad Brussel via Brussels Expo eigenaar van is.

In de plaats van zomaar een nieuw congrescentrum naast die paleizen te bouwen, moet de complementariteit ermee worden nagegaan. Een optie zou kunnen zijn om congresinfrastructuur in de paleizen onder te brengen.

Kiezen

Maar meer nog gooit de dure renovatie van die Heizelpaleizen roet in het eten. Voor de consultant gaat die renovatie sowieso voor. Maar dat komt met een prijskaartje: de renovatie van de gevel van paleis 5 alleen al wordt geraamd op 40 miljoen euro.

Veel geld zal er dus niet overblijven voor een congrescentrum. Vandaar dat de Stad Brussel het hele Neo 2-project bevriest. Een beslissing die het Brussel Gewest als medepartner gisteren dus bevestigde.

De onderhandelingen met het consortium Cofinnimo-CFE, dat het congrescentrum mag bouwen, lopen nog tot september 2020. Zonder enige garantie op de uiteindelijke bouw, weet Le Soir.

Het project Neo 1, met het woon - en winkelcentrum, gaat vooralsnog door, al loopt ook dat niet van een leien dakje.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Brussel-Stad, Stedenbouw, Economie, Neo 2, neo 1, Heizelplateau

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni