Het gemeentehuis van Sint-Gillis

| Het gemeentehuis van Sint-Gillis

Sint-Gillis wil 250 woningen verkopen aan sociale huisvestingsmaatschappij

EDB
© BRUZZ
15/02/2020

Om het tekort aan sociale woningen tegen te gaan, wil schepen van Huisvesting Cathy Marcus (PS) in Sint-Gillis 250 woningen van de Grondregie doorverkopen aan de Zuiderhaard, de sociale huisvestingsmaatschappij van Vorst en Sint-Gillis. “Het idee is niet om winst te maken voor de gemeente, maar om het aanbod van sociale woningen te vergroten.”

Dat schrijft La Dernière Heure. De Grondregie verhuurt woningen, maar doet dat volgens andere criteria dan de sociale huisvestingsmaatschappij. De huurprijzen liggen er immers vast, en worden niet aangepast in functie van de huurders. Die huur mag niet hoger liggen dan 40 procent van de inkomsten van de huurder.

“Daarom worden huurders van wie het inkomen niet voldoende hoog is, vaak afgewezen,” vertelt Marcus. “Deze huurders, die voldoen aan de toelatingscriteria van een sociale huisvestingsmaatschappij, zouden bij de Zuiderhaard moeten kunnen aankloppen. Maar daar is geen plaats meer.”

Daaruit groeide het voorstel om een aantal van de woningen van de Grondregie te verkopen aan de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij, om zo uiteindelijk bij de Zuiderhaard te belanden. “Het idee is niet om winst te maken ten voordele van de gemeente, maar wel om het aanbod van sociale woningen te vergroten,” aldus Marcus. “Ik wil deze eigendommen doorverkopen tegen aankoopprijs.”

Op deze manier zou het aantal sociale woningen van de Zuiderhaard stijgen van 1.000 naar 1.250 woningen. “De nieuwe regering heeft verklaard dat ze het aantal sociale woningen in Brussel wil doen verhogen. Dit is dus een win-winsituatie,” klinkt het.

Het Gewest lijkt niet tegen het project te zijn, schrijft La Dernière Heure. “Het project zit natuurlijk nog in een beginfase, er moet nog een haalbaarheidsstudie uitgevoerd worden,” reageert staatssecretaris voor Huisvesting Nawal Ben Hamou (PS). “Maar als het mogelijk is, gaan we verder met dit project, want het is voordelig voor iedereen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Stedenbouw , Samenleving , sociale woningen , Grondregie , Cathy Marcus , Zuiderhaard , Nawal Ben Hamou

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni