Pascal Smet (One.brussels), staatssecretaris voor Stedenbouw

| Pascal Smet (One.brussels), staatssecretaris voor Stedenbouw.

Smet wil stedenbouwkundige regels opnieuw helemaal herzien

EC
© BRUZZ
10/03/2021

Staatssecretaris Pascal Smet wil het Brussels stedenbouwkundig kader nog een keer herzien. Dat schrijft hij woensdag in een brief aan het parlement. Eigenlijk was er al een procedure lopende om de regels aan te passen, maar volgens Smet vraagt de coronacrisis om “belangrijke verbeteringen” in de tekst die nu op tafel ligt. Hij wil ook de verplichting om terrassen of tuinen te voorzien bij nieuwbouw opnemen in de nieuwe regels.

De Gewestelijke Stedenbouwkundige Verordening (GSV, of RRU in het Frans, red.) bepaalt in het hele Brusselse gewest hoe pleinen en straten moeten worden ingericht en de bouwnormen voor huizen, kantoorgebouwen of appartementsblokken. De huidige GSV dateert wel al van 2007. Daarom had de vorige Brusselse regering alvast een procedure opgestart om die regels een grondige update te geven.

Nog voor de verkiezingen van 2019 was er een nieuw ontwerp van de GSV. Daarover konden burgers hun mening geven in het openbaar onderzoek. De echte goedkeuring van die nieuwe GSV moest door de huidige Brusselse regering gebeuren. Maar staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (one.brussel) wil de ontwerptekst eerst nog eens volledig aanpassen.

"Een kleine stap terug, om een grote stap voorwaarts te kunnen zetten"

Pascal Smet (one.brussels), staatssecretaris voor Stedenbouw

Pascal Smet (One.Brussels) bij de eedaflegging van de Brusselse parlementsleden op 11 juni 2019

“Ik wil met de vernieuwing van de GSV geen half werk leveren, maar er een instrument van maken dat de ruimte biedt om radicaal vooruit te kijken”, schrijft Smet in zijn brief naar de Brusselse parlementsleden. Smet wil de nieuwe GSV dan ook 'Good Living' noemen.

Hij verwijst daarbij naar de gezondheidscrisis van het afgelopen jaar, “die ons het structurele belang aantoont van kwaliteitsvolle gebouwen om te leven, te werken en te leren, gekoppeld aan hoogwaardige buitenruimte in al haar vormen”, schrijft hij. Smet wil bijvoorbeeld de bouwnormen aanpassen om (gemeenschappelijke) terrassen of tuinen te verplichten bij nieuwbouw.

Nieuw openbaar onderzoek

Andere aanpassingen gaan onder meer over de (fiets)parkeernormen buiten de openbare weg en over groene ruimte in de stad. Smet zegt dat de klimaatopwarming Brussel voor bijkomende uitdagingen stelt. “Het is duidelijk dat we aan het eerste ontwerp van de GSV uit 2019 nog belangrijke verbeteringen moeten aanbrengen. Wezenlijke aanpassingen, die we een tweede maal ter raadpleging zullen voorleggen”, aldus Smet. Er komt in dat geval een tweede openbaar onderzoek. “Een kleine stap terug, om een grote stap voorwaarts te kunnen zetten”, noemt de staatssecretaris dat.

Het gaat in het voorstel van Smet om zodanig grote aanpassingen aan de tekst, dat de regering die niet zomaar kan goedkeuren zonder inspraak van de bevolking. Smet wil de nieuwe ontwerptekst en de milieueffectenstudie dit voorjaar uitschrijven. In de zomer zou de regering dat nieuwe ontwerp moeten goedkeuren, het tweede openbaar onderzoek volgt dan in het najaar. Als alles goed verloopt, kunnen de nieuwe regels en bouwnormen vanaf midden 2023 in werking treden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Stedenbouw, gewestelijke stedenbouwkundige verordening, GSV, Pascal Smet, bouwnormen

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni