| Het project, genaamd Rommelaere, biedt onderdak aan 38 gezinnen.

Sociale woningen in Laken geven nieuw leven aan voormalig braakliggend terrein

© BRUZZ
06/07/2023

Een nieuw wooncomplex met 38 sociale woningen is feestelijk ingehuldigd in Laken. Het project, genaamd Rommelaere, biedt onderdak aan 38 gezinnen met een laag inkomen. Het gaat om nieuwbouwwoningen die werden verworven door de Lakense Haard via de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM).

Het wooncomplex heeft geholpen bij het aanpakken van een stedelijke uitdaging. Voorheen stonden op het bijna 0,5 hectare grote terrein de opslagfaciliteiten van een voormalig aannemersbedrijf. Het terrein was al meer dan tien jaar volledig verlaten.

Rommelaere brengt nieuw leven op dat terrein. Het nieuwe bouwblok bestaat uit verschillende woningtypen om aan diverse behoeften te voldoen. De 38 nieuwe woningen variëren van studio's en appartementen met 1 tot 3 slaapkamers tot eengezinswoningen. Deze passiefwoningen zijn zeer energiezuinig en hebben allemaal een eigen tuin of collectieve buitenruimtes. De bewoners kunnen elkaar ook ontmoeten in de gemeenschappelijke ruimte binnen het huizenblok.

Bovendien is ook nagedacht over de waterafvoer. Bijna veertig procent van het voorheen verharde terrein is nu doorlaatbare oppervlakte geworden. Daardoor draagt het project bij aan de bestrijding van hitte-eilanden. Bovendien zorgen infiltratieputten ervoor dat het volledige regenwaternet wordt gefilterd en zo min mogelijk regenwater in het riool terechtkomt.

Aankoopstrategie nieuwe sociale woningen

Het project is ontwikkeld door Thomas & Piron en sleutelklaar aangekocht door de BGHM namens de Lakense Haard, die hiermee haar vastgoedportfolio kan uitbreiden met hoogwaardige nieuwe woningen. Die strategie maakt deel uit van het beleid van staatssecretaris voor Huisvesting, Nawal Ben Hamou (PS). "Dit nieuwe project maakt deel uit van de 1.031 nieuwe sociale woningen die we in enkele jaren tijd hebben kunnen verwerven. Dit bewijst opnieuw het succes van de win-winsamenwerkingen met vastgoedontwikkelaars en aannemers in Brussel."

De bouw van nieuwe sociale woningen maakt deel uit van het noodplan rond huisvesting van de Brusselse regering. Hoewel er veel sociale woningen zijn bijgekomen de afgelopen jaren, blijft de wachtlijst met gezinnen die op een sociale woning wachten lang.

957ba09d-socialewonig.jpg

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni