Terkamernabdij

| De (gele) vleugelkapittel vormt het onderwerp van een studie de komende vijf jaar.

Vleugel van Abdij Ter Kameren wordt evenementenzaal

TDN
© BRUZZ
08/03/2021

De grotendeels leegstaande kapittelvleugel van de Abdij Ter Kameren in Elsene krijgt een nieuwe, culturele invulling. Er zullen straks kamerorkesten, tentoonstellingen en conferenties plaatsvinden.

De kapittelvleugel van de Cisterciënzerinnenabdij vlakbij het Ter Kamerenbos dateert van de dertiende eeuw. In 2015 werden de gevels, het buitenschrijnwerk en het dak al gerenoveerd. Nu moet ook het interieur aangepakt worden. Beliris, de overheidspartner voor Brusselse bouwprojecten, selecteerde het studiebureau Origin om de reconversieplannen te tekenen.

Er wordt gevraagd om de vleugel met respect voor de historische elementen te renoveren: zoveel mogelijk waardevolle elementen moeten bewaard worden en geïntegreerd in het interieur. Origin zal ook met aandacht kijken op welke manier moderne, duurzame maatregelen geïmplementeerd worden in het lichtgele gebouw.

Behalve de culturele invulling zal de vleugel ook dienst doen als ontmoetingsplaats. De kerkelijke macht wil er in dialoog treden met vertegenwoordigers van diverse religies, maar ook culturele debatten en lezingen houden. Om in het onderhoud te kunnen voorzien, zal de locatie verhuurd worden voor private evenementen.

De studies kosten Beliris 318.000 euro. De volledige studie zal naar schatting vijf jaar duren. Er zullen in die tijd ook afbraakwerken plaatsvinden om de historische structuur van het gebouw bloot te leggen en deze grondig te bestuderen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni