'Zwarte gevel' van Sint-Katelijnekerk wordt aangepakt

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 22 oktober 2019

De zwartgekleurde gevel van de Sint-Katelijnekerk op de Vismarkt krijgt eind volgend jaar een grondige opknapbeurt. Dat heeft Brussels bouwheer Beliris beslist. De gemeente Brussel-Stad maakt bovendien nog eigen budget vrij om de renovatie te verzekeren.

Het gaat om het oppoetsen van de noordgevel van de kerk, die uitgeeft op de Vismarkt. Die gevel is vandaag zwartgekleurd als gevolg van roetvervuiling. Ook de glasramen zullen worden opgeblonken.

Het federaal Brusselfonds Beliris heeft nu 4,6 miljoen euro voor de renovatie begroot. De gemeenteraad van Brussel-Stad besliste maandagavond om daarbovenop 500.000 euro aan reservebudget vrij te maken, mochten de renovatiekosten nog verder oplopen.

"Het gaat om ongeveer 10 procent van het budget, zodat we in totaal aan bijna vijf miljoen euro komen", zegt Youri Maury, woordvoerder van Brussels schepen voor Openbaar Patrimonium Khalid Zian (PS). "We weten nog niet of we het nodig gaan hebben, maar zetten het de komende jaren opzij om genoeg marge te voorzien."

Nog geen plannen

Voorlopig schat Beliris de kosten minder hoog in. "De werken worden geschat op 4,3 miljoen euro en voorlopig verlopen alle procedures vlot", zegt woordvoerster Marianne Hiernaux. "We hopen in de loop van volgend jaar een aannemer aan te stellen zodat we eind 2020 met de werken kunnen starten."

Wanneer de gevel weer zal blinken, is nog niet gekend. De vorige renovatie van de kerk, aan de westgevel op het Sint-Katelijneplein, duurde twee en een half jaar en kostte 1,8 miljoen euro.

Sint_Katelijnekerk_(c)_Saskia_Vanderstichele_cmyk.jpg
© Saskia Vanderstichele
| De voorgevel van de Sint-Katelijnekerk werd al gerenoveerd in 2013.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?