Om besmetting met het coronavirus te vermijden, dragen hel wat Brusselaars een mondmasker

Brusselse risicogemeenten wachten op Gewest voor meer testcapaciteit

Eva Christiaens
© BRUZZ
30/07/2020

Ondanks stijgende besmettingscijfers plannen de Brusselse gemeenten nog geen bijkomende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te perken. Ganshoren en Sint-Gillis tellen proportioneel het hoogst aantal nieuwe gevallen, terwijl Brussel en Molenbeek de risicodrempel naderen. En allemaal kijken ze naar het Gewest, want dat heeft extra testcapaciteit beloofd. "Het is jammer dat we niets van hen horen."

De Kliniek Sint-Jan ligt recht tegenover de Kruidtuin, in hartje Brussel. Woensdagavond zei hun hoofdarts, Kenneth Coenye, aan Terzake dat 7 procent van al hun coronatests van de afgelopen week, positief bleken. Coenye legde meteen een verband met het doelpubliek van zijn ziekenhuis. “Het gaat om mensen die vaak met grote aantallen in dezelfde woning wonen en over mensen voor wie een groot deel van hun leven op straat afspeelt”, aldus de hoofdarts aan Terzake. “We zitten met een gelijkaardige populatie in het centrum van Brussel als in de zones van Antwerpen waar de problemen zich vandaag voordoen.”

Circuleert het coronavirus vooral in bepaalde wijken, grote families of andere clusters? Volgens burgemeester Philippe Close (PS) van Brussel-Stad is het nog te vroeg om de uitspraak van dokter Coenye te “extrapoleren”. Dat zegt zijn woordvoerster Wafaa Hammich aan BRUZZ. “We bekijken de evolutie van de cijfers elke dag, maar tot nu toe zitten we niet in een situatie van meer clusters in het centrum van Brussel.” De stad heeft de mondmaskerplicht aangescherpt en wil nu vooral inzetten op extra testcapaciteit. “Burgemeester Close heeft samen met het Gewest voorgesteld om het testcentrum in het Sint-Pieterziekenhuis te heropenen. Zo kunnen we meer Brusselaars testen en de situatie beter controleren”, aldus Hammich.

Ook in Anderlecht, waar volgens Coenye net zo goed 7 procent van de coronatests positief bleken, spreekt burgemeester Fabrice Cumps (PS) nog niet over extra maatregelen. “We zijn uiteraard waakzaam, ik ga zeker niet doen alsof we ons geen zorgen moeten maken”, zegt Cumps. “Maar – zonder te willen minimaliseren – vallen de cijfers voor Anderlecht nog wel mee. We hebben vorige week één cluster gedetecteerd in een familie van een 15-tal personen en daarover is overleg gepleegd. Deze week hebben we een speelplein stopgezet nadat een van de kinderen besmet bleek met het coronavirus."

Risicodrempel

In Anderlecht zijn volgens de laatste cijfers van Sciensano 17 besmettingen vastgesteld tijdens de afgelopen zeven dagen. Verhoudingsgewijs zijn dat 14 besmettingen per 100.000 inwoners. Daarmee zit de gemeente nog onder de risicodrempel van 20 besmettingen op datzelfde aantal inwoners. In Watermaal-Bosvoorde (24), Sint-Agatha-Berchem (24), Sint-Gillis (24) en Ganshoren (40) zitten ze wel al boven die risicodrempel.

Volgens de website coronafacts.be, die een iets recenter beeld geven en op basis van dezelfde cijfers van Sciensano werken, zou Sint-Agatha-Berchem eigenlijk al 36 besmettingen per 100.000 inwoners tellen, Sint-Gillis zelfs al 60. Bovendien schieten Brussel-Stad (21) en Sint-Jans-Molenbeek (21) volgens die cijfers ook nipt boven de risicodrempel.

'We willen zeker meewerken aan meer testcapaciteit, maar we hebben nog geen informatie gekregen van het Gewest'

Marina Dehing, schepen van Gezondheid in Ganshoren

In Sint-Gillis klinkt het dat die verhoogde risico's nog niet officieel zijn. "Wij baseren ons op wat we dagelijks te horen krijgen van de Hoge Ambtenaar, en daaruit blijkt niet dat er een specifieke cluster of wijk is waarover wij bezorgd moeten zijn", zegt Jessica Van Cleven van de gemeentelijke noodplanning. "We blijven uiteraard waakzaam en leggen het accent op duidelijke communicatie."

De officiële koploper wat betreft de risicograad blijft dus Ganshoren. Daar voorzien ze voorlopig nog geen bijkomende maatregelen. “Wij volgen het zeker op, maar we willen niet meteen panikeren, want de cijfers veranderen dagelijks”, zegt schepen van Gezondheid Marina Dehing (ProGanshoren) aan BRUZZ. “Een paar dagen geleden sprak de minister over problemen in Evere en Schaarbeek, nadien in Anderlecht, en nu zit het bij ons. Je kan dat niet allemaal zo snel inschatten.” De gemeente hoopt dat hun zomeractiviteiten, zoals openluchtconcerten, nog kunnen doorgaan. "We zullen telkens met een noodplanner bekijken wat nog mogelijk is", zegt Dehing.

Ganshoren heeft wel al een locatie op het oog om eventueel een testcentrum te creëren: de oude pastorij aan de Sint-Ceciliakerk. "We willen zeker meewerken aan meer testcapaciteit, maar we hebben nog geen informatie gekregen van het Gewest", zegt schepen Dehing. "Het is jammer dat we niets van hen horen, want zij zijn beter geschikt om die testcentra te organiseren dan ons."

In Sint-Agatha-Berchem zegt burgemeester Joël Riguelle (CDH) dat de gemeente “paraat staat” om eventueel extra tests af te nemen in de woonzorgcentra, maar dat er voor een eigen testcentrum federale steun nodig is. "Ik zou liever willen dat we één duidelijk advies krijgen over wie dit zal organiseren", zegt Riguelle. Hij benadrukt dat er momenteel geen sprake is van nieuwe besmettingen in de rusthuizen. En ook van andere clusters heeft hij geen weet. “Wij kennen enkel het aantal besmettingen, maar op basis van de cijfers van Sciensano weten we niet wie die mensen zijn. En voor alle duidelijkheid: de cijfers zijn nog altijd veel, veel lager dan in Antwerpen.”

'Geen Antwerpen'

Dat Brussel Antwerpen (nog) niet is, zegt ook bevoegd minister Alain Maron (Ecolo), die de cijfers duidelijk vergelijkt: "De laatste zeven dagen steeg het aantal besmettingen in de provincie Antwerpen met 134 procent. In Brussel was er diezelfde periode een stijging van 26 procent", zegt zijn woordvoerder Pascal Devos daarover. Ook volgens coronafacts.be is het aantal besmettingen in het arrondissement Antwerpen nog beduidend hoger met 102 nieuwe gevallen per 100.000 inwoners de afgelopen zeven dagen. "In Brussel hebben we nog geen weet van nieuwe clusters, maar alles evolueert heel snel", zegt Devos.

Minister Maron kondigde eerder deze week wel aan om extra testcentra te willen openen om tegen september voor elke 100.000 inwoners één centrum te voorzien. "Verdere maatregelen zullen worden meegedeeld wanneer dat nodig blijkt", aldus Devos. Aan VRT NWS zei Maron wel dat maatregelen zoals de avondklok wel degelijk een optie zijn, mocht de situatie verergeren.

Minister-president Rudi Vervoort (PS) zegt pas verder te zullen ingrijpen mocht blijken dat de problemen de gemeentegrenzen overstijgen. "Momenteel is dat nog niet aan de orde", zegt zijn woordvoerster Zeynep Balci. "Er is tot nu toe geen vergelijkbare situatie met Antwerpen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Veiligheid, Politiek, besmettingshaarden coronavirus

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni