'Regels al bij al goed nageleefd in horecazaken'

© Zoë Magniette
| In Le Dolores lachen de obers enthousiast achter hun mondmaskers.

De Brusselse horecazaken leven over het algemeen de gezondheidsregels goed na. Dat leert een belronde naar de verschillende politiezones.

Horecazaken gelegen binnen de operationele perimeter van politiezone Brussel Zuid (Anderlecht/Sint-Gillis/Vorst) kampen met hogere politiecontroles dan in de andere politiezones. "Vorig weekend hebben we het aantal controles op het niet naleven van de coronamaatregelen specifiek bij horecazaken verhoogd," duidt de woordvoerster van de zone. "Dat aantal blijft hoog en dat zal nog een tijdje zo blijven." Zo werden er vorig weekend 29 horecazaken gesloten en 73 mensen bekeurd die zonder masker rondliepen waar het wel verplicht is.

Dat heeft veel te maken met de hoge besmettingsgraad in twee van de drie gemeenten binnen de politiezone, Anderlecht en Sint-Gillis. "Horecazaken kunnen snel broeihaarden worden. Om te voorkomen dat het virus nog sneller verspreid wordt, is het noodzakelijk om kordaat op te treden."

Nachtlawaai en sluitingsuur

In de andere politiezones leert een belronde dat de situatie al bij al erg lijkt mee te vallen. Ilse Van de Keere, woordvoerster van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene, meldt ons dat in Brussel Stad en Elsene drie zaken de deuren moesten sluiten, op vraag van burgemeester Close (PS). "De maatregelen werden er niet gevolgd, een sluiting was de enige juiste sanctie," klinkt het. "Daarnaast zijn er voornamelijk veel klachten betreffende nachtlawaai, en zijn onze agenten extra attent op het naleven van het sluitingsuur (die staat nog steeds vast op 1 uur, red.)"

Eenzelfde geluid bij politiezone Marlow, bevoegd voor de gemeenten Ukkel, Oudergem en Watermaal-Bosvoorde. Woordvoerder Philippe Vanhees zegt dat de meeste horeca-uitbaters er begripvol zijn. "We hebben de laatste dagen nog geen tien boetes uitgedeeld."

In de gemeenten Schaarbeek, Sint-Joost en Evere, waar het coronavirus bovengemiddeld aanwezig is, worden sinds 21 juli de controles opgevoerd. De maatregelen worden over het algemeen goed gerespecteerd. Er moest nog geen horecazaak dicht. Wel moest op 30 juli een overvolle Action-winkel verplicht de deuren sluiten, omdat de regels er niet werden gerespecteerd.

Het dragen van mondmaskers waar dat verplicht is wordt minder goed gerespecteerd in de zone Noord. "Vorig weekend hebben onze patrouilles er 89 boetes uitgedeeld," aldus een woordvoerder.

In de gemeenten Etterbeek en de twee Woluwe's vallen de cijfers goed mee, zegt Nathalie Bonjean, van politiezone Montgomery. "Horecazaken flirten graag met het sluitingsuur, maar daar stopt het wel. We hebben nog geen zaak moeten sluiten, op een nachtwinkel na."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?