Brusselse horeca heeft het moeilijk: 'We hebben de laatste jaren geen reserve opgebouwd'

18/10/2022

De Brusselse horeca heeft het moeilijk. Eerder sloten Kumiko in het centrum en een restaurant in Sint-Lambrechts-Woluwe de deuren. Volgens Marc Van Muylders van de Brusselse horecafederatie komen ook andere zaken in de problemen.

Volgens Van Muylders heeft dat alles te maken met het feit dat de afgelopen jaren ook al moeilijk waren voor de restaurants en dat zij geen reserve hebben kunnen opbouwen. Hij haalt de aanslagen in Zaventem aan, maar ook de coronacrisis.

Momenteel lijden de horeca-uitbaters onder de hoge energiekosten, maar ook de hoge huurprijzen, en de dalende koopkracht van hun klanten. Van Muylders benoemt ook het mobiliteitsplan als pijnpunt: "Mensen raken gewoon niet tot bij de restaurants."

In de Europese wijk zouden volgens Van Muylders nu al restaurants twee à drie dagen in de week de deuren sluiten, om energie te besparen en door een tekort aan personeel.

Veertien verschillende restaurants in Brussel zouden nu ook al een energiesupplement ingevoerd hebben, een kleine bedrage die de klant moet betalen om de stijgende energiekosten te kunnen dekken.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie