JOUW VRAAG. Hoe komt dat er in Anderlecht zoveel sociale woningen zijn?

Jean-Marie Binst, Luana Difficile
© BRUZZ
25/10/2018

De gemeente Watermaal-Bosvoorde telt het meeste sociale woningen, maar Anderlecht mag wel samen met Watermaal-Bosvoorde de oudste sociale (tuin)wijken op zijn palmares schrijven.

"Hoe komt het dat er in Anderlecht zoveel sociale woningen zijn?"

Johann uit Anderlecht

Al in 1907 brengt de openbare huisvestingsmaatschappij Anderlechtse Haard haar eerste ‘comfortwoningen’ op de markt. De overheid moet een antwoord bieden op de schrijnende huisvesting van de arbeidersklasse, met huizen zonder toilet, overbewoonde kamers, geen water binnenshuis. Ook de minstbedeelde heeft recht op elementair comfort en meer, zeker na Wereldoorlog I. Na de Tweede Wereldoorlog legt burgemeester Joseph Bracops (voor de oorlog nog lid van de Belgische Kommunistische Partij, nadien van de Belgische Socialistische Partij) nog meer het accent op een betaalbare huurwoning, met nog meer sociale woningbouw - wat duurt tot de jaren zeventig. Zo investeert behalve de Anderlechtse Haard ook de privésector in sociale huisvesting, zoals Comensia en Alliantie van de Brusselse Cooperatieven (ABC). Daaruit komen sites voort als Peterbospark, Albert I-Square, Het Rad, Goede Luchten, Moortebeek, Goujons...

BIG CITY BRUZZ ACTUA 1635

| De 116 appartementen van Peterbos 16 van eigenaar Comensia werden gerenoveerd.

Van de 3.202 woningen die Comensia in het Brussels Gewest beheert, staat het merendeel (899) in Anderlecht (eerste bouw in 1953). Maar de Anderlechtse Haard alleen al (3.600 entiteiten) blijft bijbouwen en zit bijna aan 4.000 wooneenheden, met recente constructies in de Moreaulaan en de Lenniksebaan (124). Anderzijds zijn er de renovaties die het woningpark moderniseren. Peterbos (116 wooneenheden) werd onlangs gerenoveerd: de buitenschrijnwerkerij en isolatie van de muren en het dak werden aangepakt, voor 5,43 miljoen euro. Ook werden 25 liften vernieuwd (2 miljoen euro). In Square Albert-I (75 woningen) is de binneninrichting vernieuwd (5,1 miljoen euro). Door de (goedkopere, want gestagneerde) private huurmarkt stelt het Obervatorium van de Huurprijzen dat een groter deel van de bevolking in Brussel toegang heeft tot die huurwoningen. Meer sociale woningen lijkt dus een overbodige investering, tenzij Anderlecht extra populaties wil aantrekken. De sociale woonentiteiten renoveren en moderniseren blijft wel nodig.

VOLGENDE WEEK: Waar waren de kleine begraafplaatsen die later verhuisd zijn naar de Grote Stadsbegraafplaats in Evere?


BIG CITY: stel zelf je vraag

Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.

Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Anderlecht, Samenleving, Stedenbouw, Big City

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni