JOUW VRAAG. Waarom hangen mensen soms zakjes met brood aan hekken en bomen?

Laurent Vermeersch, Luana Difficile
© BRUZZ
26/04/2018
Ook in:
en nl

Voor sommige islamitische stadsbewoners is brood heilig. In plaats van het weg te gooien, geven ze het aan dieren, of hangen ze het op aan hekken of bomen. In de hoop dat het nog voor iemand anders kan dienen.

"Waarom hangen mensen soms zakjes met brood aan hekken en bomen?"

Jasmijn uit Molenbeek

Plastic zakken met oud brood zijn een vertrouwd beeld in sommige Brusselse wijken. Een rondvraag leert dat sommige moslims hun oud brood op die manier ophangen. Toch is het strikt genomen geen religieuze praktijk. De Koran maant gelovigen wel aan om geen voedsel te verkwisten, maar doet dat in algemene termen. “Er is geen religieuze tekst die dat oplegt,” vertelt Boubker Macbahi, imam in Jette. “Veel mensen beschouwen brood echter als een gunst van God en gooien principieel geen brood weg.”

Sommige gelovigen kussen het brood zelfs voor ze het ergens te grabbel leggen. Ze hopen dat mensen met minder middelen er misschien nog iets mee zijn. Het gebruik is zeker niet gangbaar bij alle moslims. Het hangt af van de cultuur in het land van oorsprong. “Het is typisch iets van de Maghreb, waar brood een heel belangrijk voedingsmiddel is,” weet Macbahi. “In bijvoorbeeld Saudi-Arabië, een belangrijk land voor de islam, bestaat het gebruik niet. Daar eten de mensen veel rijst en neemt brood een veel minder prominente plaats in.”

Big  City Broodzakjes BRUZZ ACTUA 1613

| Zakjes met oud brood worden opgehangen in de straten. Andere mensen geven het aan dieren.

Daarnaast zijn het vooral oudere mensen die de traditie volgen. “Dit is typisch iets van de eerste en tweede generatie migranten,” zegt Macbahi. “De jongere generaties gooien hun resten meestal gewoon in de vuilnisbak.”

Hoewel de broodzakken bedoeld zijn voor minder­bedeelden, belanden ze meestal in de containers van de reinigings­diensten. Die halen de zakjes op omdat ze de buurt een vuile aanblik kunnen geven en al dat voedsel op straat ongedierte aantrekt.

BIG CITY zakjes BRUYZZ ACTUA 1613

Om dergelijke problemen te vermijden, geven sommige mensen hun oud brood aan dieren. “Ik ken mensen die elke week een zak afzetten bij een boerderij buiten Brussel,” aldus nog de imam. Anderen geven hun overschotten aan eenden en andere dieren in parken. Dierenorganisaties wijzen er echter op dat vooral wit brood ongezond is voor watervogels.

In enkele Nederlandse steden kan oud brood gedeponeerd worden in speciale containers bij moskeeën, of wordt het verzameld om het te vergisten tot biogas. Zo wordt het oud maar heilig brood op een andere manier hergebruikt.

VOLGENDE WEEK: Waar komt de naam Zwarte Vijvers in Molenbeek vandaan? Waren er echt Zwarte Vijvers op die plek? En waarom ‘zwart’?

BIG CITY: stel zelf je vraag

Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.

Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Brussel, Samenleving, Big City, brood, Boubker Macbahi

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni