Belga 

| De CEO van de MIVB Brieuc de Meeûs.

Interview

MIVB-CEO: ‘Wij werken verder aan metro 3’

KVDP
© BRUZZ
27/05/2025
Updated: 27/05/2025 16.46u

Door de exploderende kosten en technische problemen gaan steeds meer stemmen op om de bouwwerken voor metro 3 helemaal of gedeeltelijk stop te zetten. “We kunnen alleen het eerste deel exploiteren en het tweede on hold zetten, maar operationeel is dat moeilijk”, zegt CEO van de MIVB Brieuc de Meeûs daarover.

Dinsdag stelde de MIVB haar jaarverslag van 2024 voor, traditioneel een moment om een goed rapport voor te leggen aan de pers. Ook nu kan de CEO zich met enkele mooie cijfers op de borst kloppen. Zo is het aantal ritten in 2024 gestegen met 7 procent in vergelijking met het jaar daarvoor, goed voor een totaal van 402 miljoen ritten of een afgelegd parcours van bijna 53 miljoen kilometer.

“Daarmee zitten we zo goed als op het niveau van voor corona, zeker als je weet dat er nog altijd mensen aan thuiswerk doen,” zegt de Meeûs. “De komende jaren verwachten we dat het aantal ritten jaarlijks met 3 à 4 procent zal stijgen.”

Vorig jaar haalde de MIVB 5 procent meer inkomsten uit haar vervoersopdracht. De maatschappij heeft vorig jaar ook meer ingezet op controles op zwartrijden, met 21 procent meer controles dan het jaar daarvoor. Het aantal zwartrijders is met 0,5 procent gedaald.

Modernere vloot

Daarnaast gaat de modernisering van de MIVB-vloot van ruim 1.350 voertuigen verder. De meerderheid van de 43 bestelde M7-metro’s zijn al geleverd, maar de MIVB wacht nog op 13 toestellen. Van de 90 bestelde Tram New Generations (TNG) zijn er 22 geleverd. “Het gaat om enorme investeringen, als je weet dat een M7 ongeveer 9 miljoen euro kost en een TNG 3 miljoen,” aldus de CEO.

Ook de elektrificatie van de bussen gaat verder. De MIVB heeft al 15 elektrische bussen ontvangen en zal er nog eens 91 krijgen. “Want tegen 2035 moet de hele vloot elektrisch zijn. Die bussen moet je kunnen opladen, dus dat verandert de filosofie van het openbaar vervoer helemaal,” zegt de Meeûs. “We moeten de infrastructuur aanpassen – daar zijn we mee bezig – met laadstations aan de depots en aan de terminussen.”

"Het openbaar vervoer is het bloed dat we injecteren in de aders van een stad."

Brieuc de Meeûs

CEO MIVB

Brieuc de Meeus, CEO van de MIVB

Vorig jaar kwam de MIVB met enkele nieuwigheden op haar net, zoals de nieuwe tramlijn 10 die Neder-Over-Heembeek verbindt met het noorden van Ukkel. Op een gemiddelde weekdag is die lijn goed voor 80.000 ritten. “Een gigantisch succes. Ondanks het protest dat er was tegen de komst van die nieuwe lijn zit die tram altijd vol.”

Het toont volgens de CEO aan dat investeringen in het openbaar vervoer altijd lonen. De Meeûs: “Het openbaar vervoer is het bloed dat we injecteren in de aders van een stad. Daarom is het cruciaal dat we het aanbod kunnen bestendigen en dat we van de MIVB een duurzaam bedrijf maken dat jarenlang kan blijven bestaan. We moeten blijven investeren, want dit is de toekomst van het gewest.”

'Politieke beslissingen respecteren'

Toch is er minstens één investering die minder goed dreigt af te lopen voor Brussel en de MIVB: metro 3. De werken aan fase 2, het noordelijke deel tussen het Noordstation en Bordet, liggen al een hele tijd stil door technische problemen. Aan fase 1, tussen Albert en het Noordstation, wordt wel verder gewerkt.

“Men denkt vaak dat we maar honderd meter tunnel hebben afgewerkt, maar het gaat om honderden meters. We hebben de Zuidertoren verbonden met het Zuidpaleis. De werken aan de halte Albert zijn bijna klaar en ook Toots Thielemans gaat extreem goed vooruit,” zegt de Meeûs. “Onze opdracht is vandaag om fase 1 te bouwen en af te werken. We werken verder, tenzij onze opdracht gewijzigd wordt.”

De Meeûs is zich ervan bewust dat de tegenstand tegen het metroproject toeneemt, niet alleen bij buurtbewoners, maar ook uit politieke hoek. De totale kostprijs van de nieuwe metrolijn wordt nu geschat op bijna 5 miljard euro, een verdubbeling tegenover de laatste schatting in 2021, terwijl de Brusselse financiën dieprood kleuren. Federaal minister bevoegd voor Beliris Bernard Quintin (MR) roept daarom op om de werken voor metro 3 te bevriezen, iets waar aftredend Brussels minister van Begroting Sven Gatz (Open VLD) mee akkoord gaat, al wil hij fase 1 wel afwerken.

CEO Brieuc de Meeûs over metro 3.

Ook Benjamin Dalle (CD&V) en Christophe De Beukelaer (Les Engagés) stellen zich vragen bij het verderzetten van metro 3 en voor aftredend Brussels minister Alain Maron (Ecolo) en voormalig minister Guy Vanhengel (Open VLD) mogen de werken helemaal stopgezet worden. “We zullen de politieke beslissingen respecteren, maar ik spreek me niet uit in dat debat,” veel meer wil de CEO van de MIVB daar niet over kwijt.

'Pech'

Wel haalt hij aan dat enkel fase 1 afwerken in werkelijkheid niet zo eenvoudig is. “Het is wel doenbaar, maar operationeel ligt dat moeilijk. Zonder fase 2 moeten de metro’s van verder komen. Als we nieuwe toestellen willen injecteren op lijn 3, zouden we zonder fase 2 geregeld lijnen 2 en 6 moeten onderbreken, wat de frequentie niet ten goede komt.”

En die metrolijnen 2 en 6 lijken vandaag al te kampen met allerlei problemen. Zo lijken reizigers de laatste weken vaker te klagen over onderbrekingen en waren er begin deze maand twee brandjes op nog geen week tijd.

“Dat is een gevoel, een perceptie, want als we naar het verleden kijken zijn er vandaag net minder problemen op ons net en is onze vloot betrouwbaarder geworden,” pareert de Meeûs. “We hebben op korte tijd veel incidenten gezien, maar dat is een beetje pech.”

2032-2033

Volgens de Meeûs zal fase 1 van Metro 3, het gedeelte tussen het Noordstation en Albert dat nu al in aanleg is, klaar zijn tegen 2032, of zelfs 2033. "Ik denk dat we er hoe dan ook een keer zullen komen", zei hij toen hem werd gevraagd of het zeker was dat het werk voltooid zou worden. De planning is nog onzeker en kan nog verder uitlopen.

De CEO van het Brusselse openbaarvervoerbedrijf benadrukt dat de werkzaamheden "goed opschieten", met name aan de stations Toots Thielemans en Albert. "En we hebben al kilometers aan tunnels gebouwd."

Volgens CEO Brieuc de Meeûs zijn er net minder technische incidenten op de metro.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni