Na redding van faillissement: Brasserie Verschueren neemt Restobières over

© EW/BRUZZ
| Brasserie Verschueren in Sint-Gillis.

Brasserie Verschueren in Sint-Gillis hield in december 2020 het hoofd nog amper boven water, maar is nu gered dankzij een crowdfunding en een lening van het Gewest. Meer nog: eigenaar Robert Van Craen kondigt aan dat hij Restobières in de Marollen overneemt.

Het art-decocafé vlakbij het Sint-Gillisvoorplein bevond zich eind vorig jaar op de rand van het faillissement. Na verschillende pogingen om een lening aan te vragen bij banken en de overheid startte uitbater Robert Van Craen als laatste redmiddel een crowdfundingsactie.

Die bleek een succes: het café haalde meer dan 17.000 euro op in slechts twee weken tijd. “Daarmee konden we onze studenten een werkloosheidsuitkering geven, waar zij via de overheid geen recht op hadden,” vertelt het Verschueren-team in een mail. “Tijdens de eerste lockdown deden we dat ook al met onze eigen middelen.”

Terugbetaling klanten

Bovendien trok de crowdfunding de aandacht van het Gewest, dat de brasserie een lening gaf van maar liefst 120.000 euro, met gunstige voorwaarden. "Onze actie heeft zeker een rol gespeeld om de politiek wakker te schudden," aldus medeverantwoordelijke Bert. "Maar het begon al met de video van onze eigenaar op sociale media die heel wat emotionele reacties bij de klanten losmaakte. Toen kwam ook de media-aandacht. Het was dus een combinatie van factoren, denk ik."

De lening zorgde ervoor dat Brasserie Verschueren de huur en facturen van dichte leveranciers kon betalen, en dat de zaak in een comfortabele positie zat tot de horeca opnieuw mocht openen. In de mail bedankt het team alle klanten die hen financieel gesteund hebben. "Nu we een geslaagde heropening achter de rug hebben bieden we aan de donatie terug te betalen aan mensen die daar nood aan zouden hebben," vertelt Bert.

Een tweede zaak

Het team zegt dat het lessen getrokken heeft uit de moeilijke periode afgelopen jaar. “Twintig jaar lang waren we tevreden als we gewoon rendabel waren, terwijl we ons team altijd fatsoenlijk bleven betalen. Nu weten we dat het idee dat Verschueren nooit ten onder zou gaan, een illusie was. En dus moeten we ons financieel sterker maken.”

Dat doen de 'Verschu' door een tweede etablissement te openen: de eigenaar neemt Restobières in de Marollen over. Die zaak sloot in mei de deuren. "Anders dan bij Brasserie Verschueren, hangen we daar niet vast aan een brouwerij wat de aankopen betreft," legt Bert uit. "Dat geeft ons meer financiële vrijheid."

De opening is nog niet voor meteen, maar het team kijkt er alvast naar uit. "We hopen in de lente de deuren te kunnen openen, maar eerst is er nog een hoop werk te doen," aldus Bert. "In ieder geval is het een hele eer om Restobières te mogen overnemen. De eigenaar maakte er een uitzonderlijke plek van en we zijn heel blij dat we de legendarische zaak kunnen heropenen." De zaak wordt geen tweede Brasserie Verschueren, maar zal Restobières blijven heten.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?