De middenberm van de Zuidlaan is inmiddels ontruimd.

Buurtbewoners Bloemenhofwijk ongerust over Zuidfoor

TRO
© BRUZZ
02/07/2021

De opbouw van de Zuidfoor is deze week begonnen met het ontruimen van de middenberm van de Zuidlaan tot aan Arts et Métiers. Tot verbazing van de bewoners van de aangrenzende Bloemenhofwijk. "Kan u ons alsnog geruststellen dat de gevreesde geluidsoverlast niet verder in de achterliggende woonwijken zal doordringen?", vraagt het wijkcomité in een brief gericht aan schepen Fabian Maingain (Défi).

Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar Brussels schepen van Economische Zaken Fabian Maingain kon vorige maand eindelijk aankondigen dat de Zuidfoor dit jaar op 17 juli kan beginnen. De coronacrisis leidde net als vorig jaar - toen de kermis in laatste instantie alsnog moest worden afgelast - tot de nodige complicaties en beperkingen. Die zijn inmiddels allemaal overwonnen en er is een modus gevonden waarin de Zuidfoor alsnog kan doorgaan aan de Zuidlaan, op de grens van Brussel-Stad en Anderlecht.

Maar naast corona moet de foor dit jaar opnieuw rekening houden met de werken aan het nieuwe metrostation Toots Thielemans en metrolijn 3. Omdat daardoor een groot deel van het traditionele kermisterrein onbeschikbaar is, werd vorig jaar al besloten om de foor op te schuiven richting de Ninoofsepoort, tot aan Arts et Métiers. Dit jaar zal hetzelfde terrein worden gebruikt.

Dit jaar wordt dezelfde zone vrijgemaakt voor de Zuidfoor als vorig jaar het plan was.

Hoge attracties naast lage woningen

Vorig jaar lieten verschillende buurtbewoners al weten dat ze niet blij waren met de plannen. Zij zagen de Zuidfoor liever naar de Heizel vertrekken, dan plotseling voor hun eigen deur neerstrijken. Destijds hekelden de buurtbewoners ook dat zij nauwelijks betrokken waren geweest in de beslissing om het kermisterrein te verplaatsen.

Dit jaar klinken gelijkaardige geluiden. Het wijkcomité van de Bloemenhofwijk zegt bezorgd te zijn over de nieuwe locatie, die plots ook aan hun wijk grenst. "Kan u ons alsnog geruststellen dat de gevreesde geluidsoverlast niet verder in de achterliggende woonwijken zal doordringen?", vraagt het comité in een brief gericht aan Maingain.

De bewoners vragen zich af of er rekening gehouden wordt met "het rustige karakter van hun wijk, die gekenmerkt is door lagere bebouwing (2 tot 3 verdiepingen)". "Werd er bij gunning van de ingedeelde attracties rekening mee gehouden dat dit deel van de Kleine Ring met laagbouw is afgezoomd, waardoor het geluid van hoge attracties met schreeuwende foorgangers boven de daken uitkomt en daardoor veel dieper in de voorheen rustige woonwijken zal doordringen?"

1671 De zuidfoor

De bewoners van de Bloemenhofwijk zien liever geen hoog reuzenrad naast hun lagere woningen verschijnen.

En verder: "Welke maatregelen worden er genomen tegen geluidsoverlast, zwerfvuil, wildplassen, parkeeroverlast, vandalisme, openbare dronkenschap?" Tenslotte is het voor de buurtbewoners ook niet duidelijk of de Zuidfoor alleen dit jaar, of ook de volgende jaren voor hun deur zal staan. "We gunnen de foorkramers uiteraard hun kostwinning, maar verwachten dat de Stad Brussel ook aan de buurtbewoners, hun levenskwaliteit en in het bijzonder hun nachtrust denkt."

Balans tussen activiteiten en levenskwaliteit

In een reactie aan BRUZZ stelt Maingain dat hij wel degelijk een vinger aan de pols heeft gehouden bij de buurtbewoners. Van een officieel informatiemoment is evenwel geen sprake geweest. "De plannen zijn hetzelfde als vorig jaar. Door de werf moeten we wel kramen verplaatsen."

Er gelden volgens hem wel degelijk enkele beperkingen. Zo sluit de foor vroeger dan normaal: doordeweeks om middernacht en in het weekend om 1u. Daarnaast is er een geluidsbeperking van 75 decibel na 22u. Voorheen gold een geluidsbeperking van 85 decibel, maar die werd niet echt gehandhaafd. "We proberen, zeker in de nacht, de overlast beperkt te houden", aldus Maingain.

Maingain begrijpt dat sommige buurtbewoners niet blij zijn met de Zuidfoor voor hun deur, maar hij zegt ook dat activiteiten en evenementen nu eenmaal bij het leven van de Brusselaar horen. "We proberen altijd een balans te vinden tussen het laten doorgaan van zoveel mogelijk evenementen en activiteiten die horen bij het stadsleven en de levenskwaliteit van de bewoners", zegt Maingain.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni