Vraag naar jobstudenten voor zomer in Brussel bijna verdubbeld

© PhotoNews
| Versoepeling van de coronamaatregelen: sinds 8 mei 2021 mogen cafés en restaurants hun terrassen opnieuw plaatsen.

De vraag naar jobstudenten voor de komende zomerperiode is bijzonder groot. In Brussel ziet studentenuitzendkantoor Deltaworx 90 procent meer aanvragen voor de horeca- en eventsector in vergelijking met voor de coronacrisis.

In de Brusselse horeca- en eventsector zijn de aanvragen bijna verdubbeld. In andere steden gaat het volgens Deltaworx om een verdubbeling.

“De coronacrisis, maar zeker ook de huidige arbeidskrapte heeft het werklandschap voor jobstudenten hertekend,” zegt Jeroen Poels, CEO van Deltaworx. Veel restaurants en cafés in Brussel kampen namelijk met een personeelstekort.

Door de terugkeer van de festivals en andere evenementen zijn het drukke tijden voor de horeca- en eventsector.

Maar net die traditionele studentensectoren blijken steeds minder in trek bij de studenten van vandaag, klinkt het. Dit jaar geeft eveneens de helft minder jobstudenten bij Deltaworx de voorkeur aan een job als garçon of eventhost.

Kieskeuriger

Niet alleen de horeca zoekt namelijk personeel. Over de sectoren heen gaat het om een kwart meer vraag naar jobstudenten, zowel in Brussel als in de andere regio’s waar Deltaworx actief is.

“Dat is goed nieuws voor de studenten. Zij kunnen kiezen uit een breed aanbod aan werkplekken en jobs die in lijn liggen met hun studies. Zo krijgen ze meer kansen om relevante ervaring op te doen,” aldus Poels. "Door het veel grotere aanbod aan studentenjobs zijn jobstudenten ook kieskeuriger geworden. Ze kiezen liever voor een job die dichtbij huis is en meer comfort.”

De oorzaak ligt volgens Deltaworx bij de coronacrisis die studenten de voorbije twee jaar dwong om een vakantiejob in andere sectoren te zoeken, die bovendien een vast loon en vaste uren garanderen.

“Jobs in de retail en logistiek werken met een duidelijke planning. Dat geeft studenten zekerheid over wanneer en hoeveel ze kunnen werken en hoeveel ze dus kunnen verdienen. Iets wat de horeca en events met hun ad hoc planningen–minder kunnen bieden."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?