Brusselaars krijgen derde prik, ook al hebben ze er nog geen recht op

Een man krijgt een corona-vaccin toegediend in het  vaccinatiecentrum Pacheco in Brussel-Stad Een man krijgt een corona-vaccin toegediend in het  vaccinatiecentrum Pacheco in Brussel-Stad
© PhotoNews
| Een man krijgt een corona-vaccin toegediend in het vaccinatiecentrum Pacheco in Brussel-Stad.
© PhotoNews
| Een man krijgt een corona-vaccin toegediend in het vaccinatiecentrum Pacheco in Brussel-Stad.

Verschillende Brusselaars die wettelijk nog niet in aanmerking komen voor een derde prik, konden dat boostervaccin toch al krijgen in het vaccinatiecentrum van Pacheco. Dat blijkt uit getuigenissen aan onze redactie. Alweer ligt de oorzaak bij het online-afsprakenplatform Bruvax. De Brusselse gezondheidsinspectie kondigt een nieuwe aanpassing van Bruvax aan.

Een veertiger zonder onderliggende aandoeningen die al een derde prik in de arm heeft. Wettelijk is het nog niet de bedoeling, want de boostervaccinatie van het grote publiek zou pas na de jaarwisseling starten. Dat werd twee weken geleden bekendgemaakt. De precieze uitrol van de algemene boostervaccinatie wordt pas op 27 november, morgen dus, besproken.

Toch vernam BRUZZ dat het in Brussel al gebeurt. “Ik ben voor de derde keer gevaccineerd sinds 9u46 deze ochtend”, vertelt de 43-jarige Karel (*), die liever anoniem wil blijven. Zijn vorige dosis, een tweede prik van AstraZeneca, dateert van 6 juli dit jaar. Dat is vier maanden geleden.

Volgens de huidige vaccinatieplanning komen enkel risicopatiënten, mensen boven de 65 jaar en het zorgpersoneel in aanmerking voor een derde dosis. Personen die zijn ingeënt met Johnson & Johnson mogen vanaf 15 december ook een uitnodiging verwachten.

“Ik ben geen risicopatiënt en geen 65 jaar. Ik ben een vrijwilliger om de spuitjes op te gebruiken”, zegt Karel, die niet in de zorg, maar voor een overheidsdienst werkt. “Ik heb me gewoon proberen inschrijven via Bruvax en het systeem liet dat toe. Moet ik dan wachten tot de overheid blijft talmen of het systeem helemaal vierkant draait?”

Fout in Bruvax

De fout ligt bij het online inschrijvingsplatform Bruvax, dat nog maar pas is aangepast om een andere fout weg te werken. Omdat het eerst mogelijk was om iemands vaccinatiestatus af te leiden op basis van zijn rijksregisternummer en postcode, heeft Bruvax nu een nieuw keuzemenu. Mensen kunnen zich voortaan inschrijven voor een ‘eerste dosis’ of een ‘extra dosis’. Zo is het niet meer zichtbaar of iemand al voor een eerste keer gevaccineerd is. (Lees verder onder de foto)

20211124_Bruvax_afsprakenplatform
© BRUZZ
| Ook wie nog niet in aanmerking komt voor een derde prik, krijgt via Bruvax de optie om een afspraak te maken voor een 'extra dosis'.

Alleen kunnen nu ook sommige mensen die nog niet in aanmerking komen voor een derde dosis, via die weg al een boosterprik boeken. Dat ontdekte La Capitale begin deze week. Op dat moment zei de Brusselse gezondheidsinspectie nog aan BRUZZ dat die prikken niet effectief gezet zouden worden in de vaccinatiecentra. Intussen blijkt dat wel het geval. Naast Karel kreeg ook Joris (*), die 59 is, een derde prik in het vaccinatiecentrum van Pacheco.

“Ik hielp woensdag een bevriende tachtiger met zijn inschrijving via Bruvax. Ik dacht, tiens, ik zal het ook eens proberen voor mezelf. En dat lukte”, vertelt Joris. “We konden woensdag al samen gaan. Ik heb de verplegers in Pacheco gezegd dat ik eigenlijk nog geen recht had op mijn derde dosis. Zij zeiden: ‘Nee, maar je bent hier nu toch, je vergezelt een oude man en we hebben toch vaccins over’. Dus heb ik er een gekregen.”

'Uitzonderingen'

Opvallend, zowel Karel als Joris kregen bij hun inschrijving nog een automatische uitnodiging voor een latere, vierde prik.

screenshot_20211126-114524_vierde_dosis.jpg
© RV/BRUZZ
| De inschrijving gaf niet alleen een afspraak voor een derde, maar ook een vierde prik.

“Die heb ik proberen annuleren, maar dat ging niet online”, zegt Joris. In het vaccinatiecentrum van Pacheco is de afspraak toch geannuleerd. Tenslotte is Joris’ derde dosis op zijn laatste vaccinatiecertificaat als een tweede dosis geregistreerd.

“Als mensen het systeem beginnen misbruiken, is het normaal dat er fouten opduiken die wij moeten oplossen in de back-office”, reageert Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie op de getuigenissen. Volgens haar gaat het om enkelingen. “We hebben hierover nog geen andere signalen gekregen. Het gaat over uitzonderingen, die we niet moeten opblazen. We geven enkel een derde dosis aan mensen die al lang genoeg geleden een tweede dosis kregen.”

Coronacrisimanager Inge Neven

Bij Karel was dat inderdaad vier maanden na zijn laatste prik van AstraZeneca, bij Joris zes maanden na zijn tweede prik van Pfizer. BRUZZ kon de vaccinatiecertificaten van Karel en Joris inkijken ter bevestiging. Ondertussen heeft Karel weet van minstens twee collega’s die op dezelfde manier zijn ingeschreven voor een derde prik. Ook BRUZZ geraakte meermaals tot in de laatste stap van de inschrijvingsprocedure. Dat hebben we deze vrijdag nog getest met vier collega’s van verschillende leeftijden.

“Normaal gezien is de inschrijvingsmogelijkheid nu al afgesloten. Maandag volgt een nieuwe aanpassing van het systeem”, besluit Inge Neven. Meer informatie kan zij daarover nu nog niet kwijt.

De gezondheidsinspectie zegt tenslotte dat er geen vaccins worden weggegooid in de vaccinatiecentra. “Dosissen die overblijven, kunnen we gewoon bewaren in de koelkast tot de volgende dag”, zegt Neven.

(*) Karel en Joris wilden anoniem blijven. Echte namen zijn gekend bij de redactie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?