Becopark aan kanaal loopt 3 jaar vertraging op door bodemvervuiling

Sara De Sloover
© BRUZZ
15/12/2020

Het geplande Becopark aan de kanaaloever langs de Havenlaan zal pas klaar zijn in 2024, in plaats van 2021. De bodem van het voormalige industriële terrein van bijna 3 hectare is zwaar verontreinigd, en die vervuiling was veel complexer dan eerst gedacht.

Dat laat Beliris, het federale Brusselfonds dat instaat voor de aanleg van het park aan de kanaaloever, weten na navraag door BRUZZ. Normaal had de aanleg van het park in 2019 moeten beginnen.

"Het is een immens terrein van 28.000 vierkante meter, dat voor allerlei types industrie is gebruikt", beschrijft Elien De Swaef, de woordvoerster van Beliris, de site, die eigendom is van de Haven van Brussel.

"Er bleken veel verschillende soorten grond te zijn, met verschillende types vervuiling. Voor de technische experts was het een enorme klus om dat allemaal in kaart te brengen, en te bepalen welke technologieën gebruikt konden worden om die gronden te zuiveren."

De experts moesten telkens de beste oplossing voor het milieu vinden die tegelijk ook financieel haalbaar bleef. Die moeten nu afgetoetst worden met Leefmilieu Brussel, dat na de aanleg het park in beheer zal nemen en ook instaat voor de bodemsanering.

Het kabinet van bevoegd minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) maakte zopas het extra budget voor de sanering vrij, na een overeenkomst daarrond afgelopen donderdag in de Brusselse ministerraad.

(Lees verder onder de simulatiebeelden)

"De volgende stap is het publiceren van het bestek in 2021", zegt De Swaef. Beliris hoopt de werken in 2022 te beginnen. De duur van de werken wordt geschat op twee jaar. Maar een concrete einddatum in het vooruitzicht stellen wil Beliris niet. "Er zijn telkens nog onbekende factoren, zoals de goedkeuring van kabinetten voor bepaalde werken", zegt De Swaef.

Brug in maart

De Suzan Danielbrug, die het nieuwe park zal overspannen, zal er een stuk sneller liggen. Er zijn momenteel nog werken aan de verankeringen aan de gang, maar in maart wordt de brug normaal gezien over het kanaal geplaatst. "Het brugdek wordt momenteel onder een lichte spanning geplaatst, een gebruikelijke techniek om te voorkomen dat het beton achteraf zou scheuren", zegt De Swaef.

Dit artikel kwam tot stand dankzij een vraag van een lezer. Nieuws melden of vragen stellen kun je via het formulier op onze website.

suzan danielbrug pijler

| De Suzan Danielbrug krijgt stilaan al vorm, de brugpijlers staan er al

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Milieu , Stedenbouw , Materialenkaai , Becopark , Becodok , park beco , kanaal , Beliris , Leefmilieu Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni