Eindelijk Brusselse 'ja' voor eengemaakt vervoersbiljet

Digitale poortjes in metrostation Kunst-Wet Digitale poortjes in metrostation Kunst-Wet
© Belgaimage
| Wie eerst de metro neemt in Brussel en overstapt op een bus van De Lijn of TEC, kan dat binnenkort met één en hetzelfde ticket doen.
© Belgaimage
| Wie eerst de metro neemt in Brussel en overstapt op een bus van De Lijn of TEC, kan dat binnenkort met één en hetzelfde ticket doen.

Er komt een eengemaakt vervoersbiljet voor de MIVB, De Lijn, TEC en NMBS. Dat heeft nu ook de Brusselse regering goedgekeurd, nadat Vlaanderen en Wallonië al eerder groen licht gaven. Het blijft wel nog onbeslist wanneer dit nieuwe, uniforme vervoersticket beschikbaar zal zijn.

Als Brusselaar met de S-trein naar Vilvoorde reizen, dan een bus van De Lijn nemen richting Machelen en uiteindelijk terugkeren met een bus van de MIVB: het kan allemaal, maar je hebt er voorlopig nog drie aparte tickets voor nodig. Met een eengemaakt vervoersticket zal dat niet meer nodig zijn en kunnen reizigers zowel de trein, bus, tram of metro nemen in en rond het Brussels gewest en dat van verschillende openbare vervoersmaatschappijen.

Het idee leeft al lang, sinds 2006 om specifiek te zijn, maar botste eerder op discussie over onder meer de prijzen van die uniforme tickets. Toen vorig jaar werd beslist om het ticket vanaf midden 2019 in te voeren, moesten eerst nog alle vier ministers van Mobiliteit het principe goedkeuren. De federale, Waalse en Vlaamse ministers hadden dat al gedaan. Nu volgt ook Brussels minister Elke Van den Brandt (Groen) met een formele fiat.

“Nu de Brusselse regering het principe van tariefintegratie heeft goedgekeurd, ligt de weg vrij om de praktische uitrol te beginnen”, zegt Van den Brandts woordvoerder Pieterjan Desmet donderdag. De praktische zaken, zoals wanneer het gemeenschappelijke ticket beschikbaar zal zijn, zijn nog onbeslist.

Dat het principe is goedgekeurd, betekent dus voornamelijk dat de MIVB meestapt in het verhaal. Zij zullen het nieuwe ticket aanbieden, dat ook geldig is op de andere mobiliteitsnetten vervoer binnen een straal van 11,5 kilometer rond het Brussels gewest. Waarom de uitrol zo lang op zich laat wachten, kan het kabinet-Van den Brandt niet zeggen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?