© Bart Dewaele - BRUZZ | De Brusselse regering moet beter motiveren waarom ze de Havenlaan niet wil beschermen als erfgoed.

Getouwtrek om kasseien op de Havenlaan gaat verder

JP
© BRUZZ
29/10/2018

Het Brussels Gewest moet beter motiveren waarom de Havenlaan niet erkend wordt als erfgoed. Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State, die een aantal actiegroepen gelijk heeft gegeven. Het is de tweede tegenslag op een week tijd voor de geplande heraanleg van de Havenlaan.

Actiegroepen Inter-Environnement Bruxelles, Arau en de BrusselFabriek gingen in beroep tegen de beslissing uit 2014 van het Gewest om de Havenlaan niet als erfgoed te klasseren. Eerder adviseerde de auditeur van de Raad van State al dat de Brusselse regering haar beslissing beter moest motiveren, nu is die uitspraak ook definitief.

Het Gewest heeft nu twee opties: toch de beschermingsprocedure opstarten voor de Havenlaan, en zo gehoor geven aan de wens van de verenigingen om de kasseien te beschermen, of beter motiveren waarom het dat niet doet.

Regering wil brede fietspaden

De regering blijft voorstander van het idee van een boulevard met brede fietspaden, klinkt het in een reactie op het kabinet van de minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A). Als het aan hem ligt, zal de regering nu haar beslissing beter motiveren. Maar het dossier moet ook nog langs het kabinet van minister-president Rudi Vervoort (PS) passeren.

De aanvraag om de bekende boulevard - en vooral de kasseien - als monument te beschermen werd in 2014 al ingediend door de vzw BrusselFabriek, maar het Gewest ging niet in op die aanvraag. In 2014 ging BruxellesFabriques/Brusselfabriek daarom in beroep bij de Raad van State.

Vorige week trok de Brusselse regering zelf al de stedenbouwkundige vergunning in voor de nodige werken op de Havenlaan. De vergunning kwam er nochtans na tien jaar van afgeschoten voorstellen, protestacties en discussies over kasseien.

Heraanleg van de Havenlaan

De Havenlaan aan Thurn & Taxis is aan renovatie toe. De eerste plannen dateren al van 2008, maar door protest zijn die nooit gestart. Vooral de vervanging van de kasseien zorgt voor veel protest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Politiek, Heraanleg van de Havenlaan

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie