| De twee huizen worden verbouwd tot sociale woningen.

Sint-Joost koopt alweer bordeel in de Brabantwijk

Eva Christiaens
© BRUZZ
02/08/2021

De gemeente Sint-Joost-ten-Node heeft opnieuw een huis aangekocht in de Linnéstraat achter het Noordstation. De akte is daarvoor maandag ondertekend. De gemeente wil er sociale woningen in onderbrengen.

Het is al het elfde huis in de Linnéstraat dat in handen komt van de gemeente. Het gaat om huisnummer 60, dat tot voor de eerste lockdown nog een bordeel was. De aankoop was begin dit jaar besproken op de gemeenteraad en is deze maandag ondertekend. De gemeente betaalde 300.000 euro voor het pand.

Huisnummer 62, net ernaast, was al eerder aangekocht. Dat pand is al een tijdje dichtgemetseld. De gemeente wil nu beide huizen afbreken om er uiteindelijk acht sociale woningen te bouwen. “Elk met twee tot drie slaapkamers”, zegt burgemeester Emir Kir.

Nochtans had de burgemeester in maart aangekondigd dat verschillende renovatieprojecten in de Brabantwijk uitgesteld moesten worden. De begroting voor dit jaar liet ze niet meer toe, klonk het toen, omdat corona voor hoge kosten had gezorgd.

“Ja, maar we hebben in de tussentijd een subsidie gekregen van het Gewest voor deze aankoop”, zegt Kir. “We zullen de stedenbouwkundige vergunning pas eind dit jaar indienen. De verbouwing vindt dan plaats in 2022 of 2023 en komt dus niet meer op kosten van deze begroting.”

Woonwijk

De geschatte kostprijs van de plannen wil Kir niet benoemen. “Dat hangt af van verder overleg met het Gewest”, zegt hij. Een deel van de kosten valt mogelijk binnen het stadsvernieuwingscontract (SVC) Noord-Brabant-Sint-Lazarus.

In dat SVC was in de beginfase een plan opgenomen om in totaal alle huizen van nummer 60 tot en met 78 te renoveren tot een nieuw woonblok, met een binnentuin en verbinding tot in de Groenstraat aan de achterkant. Tussen die huisnummers liggen vandaag nog altijd drie bordelen. Nummers 64 tot en met 78 zijn nog niet opgekocht.

Kir kreeg al kritiek dat hij de prostitutie uit de wijk zou bannen. De burgemeester wil er liever een woonwijk van maken. De gemeentelijke oppositie vreest dat er geen echt plan is met de opgekochte huizen. “Intussen neemt de verdoken prostitutie in de buurt toe”, aldus gemeenteraadslid Frédéric Roekens (Groen) eerder bij BRUZZ.

Huisnummer 60 was eigendom van een vrouw die omwille van corona stopte als prostituee en nu met pensioen is. De gemeente heeft haar zelf een bod gedaan.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni