Woede in Koekelberg over eenrichtingsverkeer: 'Smet lacht ons uit'

© Pivin.be
| Eenrichtingsverkeer rond de basiliek: burgemeester Philippe Pivin (MR) van Koekelberg kan er niet mee lachen

Minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) en de Koekelbergse gemeenteraad liggen op ramkoers wat het aanhoudende eenrichtingsverkeer rond de basiliek van Koekelberg betreft. Die testfase zou eind december ophouden, maar is nu voor de zoveelste keer verlengd tot 13 maart. Als de werken aan Leopold II-tunnel beginnen, zal de straat mogelijk opnieuw eenrichtingsverkeer worden.

“Wij hebben laten weten aan minister Smet dat volgens ons weerbericht het sinds zaterdag 3 maart niet meer vriest in Koekelberg, en dat er geen vrieskou meer zal zijn tot minstens 15 maart”, laat burgemeester Philippe Pivin (MR) weten aan La Capitale. Daarmee gaat hij in op het argument van Pascal Smet, die zegt dat het door de vrieskou onmogelijk is de wegmarkeringen voor het eenrichtingsverkeer aan te passen.

“De gemeente hoopt dus dat in de komende dagen de beloftes eindelijk nagekomen worden. Als dat niet gebeurt, dan moet de minister weten dat de ijzige kilte tussen hem en het noordwesten van het gewest een permanent gegeven wordt”, zei Pivin.

Begin december 2017 al, kondigde Smet het einde van de testfase van het eenrichtingsverkeer rond de basiliek aan. Maar die datum werd verschoven naar begin januari, begin februari en uiteindelijk het eerste weekend van maart. Toch geldt ook vandaag nog altijd eenrichtingsverkeer rond de kerk.

'Vertrouwen helemaal weg'

“De woede overheerst”, zegt oppositieleider Ahmed Laaouej (PS), voor een keer eensgezind met de burgemeester. “Door de ene valse belofte na de andere is het vertrouwen in en de geloofwaardigheid van Smet volledig weg. Drie maanden na de aankondiging van het einde van de testfase is er nog altijd niets gebeurd. De inwoners hebben het helemaal gehad. Wij hebben het gevoel dat Smet met ons lacht.”

Brussel Mobiliteit laat aan La Capitale weten dat de eenrichtingsinrichting voor 13 maart wordt weggehaald. En dit keer gaat het echt gebeuren, bevestigt de woordvoerder van Smet.

Drie opties bij werken Leopold II

Tijdens de twee maanden waarin de Leopold II-tunnel dicht zal zijn voor werken, zou de weg om de basiliek heen mogelijk opnieuw eenrichtingsverkeer worden, zegt La Capitale.

Volgens de krant is dat een van de drie pistes die momenteel onderzocht worden. Andere opties zijn alles bij het oude laten, of de toegang tot de snelweg naar de Keizer Karellaan af te sluiten om de toestroom van pendelaars via die verkeersas te beperken. Maar Smet zou geen voorstander zijn van die laatste optie. Hij laat weten dat het mobiliteitsplan begin april zal worden voorgesteld.

Op 24 februari is de Koekelbergse MR een petitie gestart tegen het eenrichtingsverkeer rond de basiliek. Na twee weken heeft die petitie 1.500 handtekeningen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?