De Nichewinkel (5): Point d'Orgue

© Point d'orgue

Terwijl Brusselse winkeliers het steeds moeilijker krijgen, blijven sommige speciaalzaken moedig standhouden. Wij gingen op bezoek bij onder meer Brusselse poeliers, partituurhandelaars en plantenzaken. Tussen Kerst en Nieuwjaar kan je elke dag binnengluren in de vitrine van zo'n zelfstandige nichezaak. Op zondag horen we de symfonieën op papier van Point d' Orgue.

In minder dan tien jaar tijd kwamen er in het Brussels gewest ongeveer vijfhonderd speciaalzaken bij. Maar is de situatie wel zo rooskleurig als de cijfers doen geloven? Bruzz sprak erover met Gino Van Ossel, professor retailmarketing bij Vlerick.

Point d’orgue is een van die winkels waar je zo voorbijloopt. Verstopt aan de Keizerslaan, bijna onder de Kunstberg, maar binnen word je weggeblazen door de geur van verse boeken. Alleen kan je er geen roman, novelle of dichtbundel kopen. Point d’orgue staat nokvol muziekpartituren. 

De winkel mag zo’n twee jaar geleden dan wel van eigenaar gewisseld zijn, toch is de kleine partituurhandel al bijna veertig jaar een begrip voor musicerend Brussel. “Ik kende de winkel al van toen ik aan het conservatorium studeerde,” vertelt eigenaar Arnoud Giroud. “Toen ik hoorde dat ze een overnemer zochten was ik net afgestudeerd. Ik was me puur uit interesse eens gaan informeren maar die interesse werd steeds concreter.” 

Liever geen webshop dan een slechte webshop

20181228_Point d'Orgue
© Point d'Orgue

Point d’orgue is sinds twee jaar in handen van de musicoloog. Hij heeft de juiste bagage om een partituurshop te runnen, en de winkel blinkt dan ook uit door haar partnerschappen met de meest toonaangevende uitgevers zoals G. Henle Verlag of Breitkopf & Härtel.

“Wij hebben rechtstreeks contact met de uitgevers en blijven dankzij hen ook op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.” Gespecialiseerde apps of pdf-partituren worden steeds populairder in de concertzaal en daar wil de winkel ook in meegaan. “Maar er blijft een zekere romantiek hangen rond de partituur, net zoals volgens mij boeken ook nooit helemaal zullen verdwijnen door de komst van e-readers"

Point d’orgue heeft in tegenstelling tot de meeste andere speciaalzaken geen webshop. "De vorige eigenaars hadden er wel eentje, maar die werd eigenlijk redelijk slecht up-to-date gehouden. Wij hebben daarom beslist om er helemaal geen te hebben, om er zo geen tijd, en vooral geld aan te verliezen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?