PS wil plan om alle asielzoekers opvang te bieden

© Belga
03/09/2023

Regeringspartij PS verwacht van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor in de loop van de komende dagen een plan om alle asielzoekers op te vangen. Dat zei vicepremier Pierre-Yves Dermagne zondag op RTL-TVi.

Nicole de Moor verklaarde afgelopen week dat er de komende tijd geen opvang wordt voorzien voor alleenstaande mannen die asiel aanvragen. Die instructie bleef, ondanks kritiek van de regeringspartners, ook na de ministerraad overeind.

"We kunnen geen beslissing nemen die de wet overtreedt", zei Dermagne zondag. "We hebben Nicole de Moor gezegd dat dit niet kan. We hebben duidelijk gemaakt dat deze instructie tijdelijk moet zijn en geëist dat ze in de loop van de komende dagen met een solide plan komt."

Winterplan

De Moor en premier Alexander De Croo (Open VLD) verklaarden vrijdag reeds dat het om een tijdelijke maatregel gaat, maar een timing wilden ze daar niet concreet op plakken. De asielstroom voorspellen is immers geen wetenschap. "We doen er alles aan om die zo kort als mogelijk te houden", verzekerde de premier. "Hoe sneller we in staat zijn plaatsen te creëren, hoe korter die zal zijn." Staatssecretaris de Moor heeft vrijdag een Winterplan op tafel gelegd met allerlei maatregelen om in extra opvang te voorzien.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni