Union start seizoen tegen zwakke broertje van 1B: ‘We zijn nog niet klaar’

Union Saint-Gilloise trapt het seizoen in 1B zondag af tegen Roeselare, op papier de zwakste ploeg van 1B. Lukt het de ploeg van ceo Philippe Bormans om de erfenis van de vertrokken Niakaté en Tau in te vullen?

Na een opmerkelijk seizoen met een succesvolle bekercampagne, prima reguliere competitie en verrassende play-off 2, werd Union Saint-Gilloise slachtoffer van het eigen succes. Trainer Luka Elsner vertrok al na een jaar in het Dudenpark. Maar zeker het afscheid van Youssouf Niakaté en Percy Tau zal zich laten voelen bij de 1B-club.

Hun vertrek betekent dat van het levensgevaarlijke voorhoedetrio van Union alleen Faïz Selemani overblijft. Vooralsnog tenminste, want ook aan hem zou getrokken worden vanuit 1A. CEO Philippe Bormans kon vrijdag niets zeggen over het dossier van de aanvaller. "We hebben nog geen officieel bod op hem ontvangen", vult technische manager Chris O'Loughlin aan.

Transferrecord

“We kunnen niet ontkennen dat we twee heel belangrijke pionnen zijn kwijtgeraakt”, beaamt Bormans aan de vooravond van het seizoen. “Bij Tau wisten we dat al natuurlijk (hij werd gehuurd van Brighton and Hove Albion, red.) en ook voor Niakaté was veel interesse. Maar dat het bij hem zo snel zou gaan, hadden we niet verwacht.”

Youssouf_Niakaté_Percy_Tau_van_Union
© Ivan Put
| Youssouf Niakaté (links) en Percy Tau van Union Saint-Gilloise vertrokken deze zomer.

Hoewel het vertrek van Niakaté - goed voor 25 goals in alle competities - sportief een groot gemis zal zijn, betekent de transfer in financieel opzicht een enorm succes voor Union. De Malinese Fransman werd vorig jaar opgevist uit de Franse nationale reeksen en een jaar later voor 2 miljoen euro verkocht aan het Saoedische Al-Wahda. Die 2 miljoen is een absoluut transferrecord voor Union. “En het zou me niet verbazen, mocht het ook een record zijn voor de Belgische tweede klasse”, aldus Borremans.

Naast Niakaté en Tau vertrok ook Steven Pinto-Borges (Annecy FC). Hij begon vorig seizoen nog als aanvoerder. Verdediger Moreno is naar FC Cartagena gegaan en Milos Tamenkovic keerde terug naar Irtysh in Kazachstan. Verder trok ook clubicoon Charles Morren de deur van het Dudenpark achter zich dicht om bij het Luxemburgse Dudelange aan de slag te gaan en keerde Max Besuschkow na zijn huurperiode in Sint-Gillis terug naar Frankfurt.

Wat komt ervoor in de plaats?

Ter vervanging van de twee aanvallers lokte Bormans de Amerikaan Isaiah Young (gehuurd van Werder Bremen), de Venezolaan Antonio Romero (gehuurd met aankoopoptie van Zamora) en Casper Nielsen (gekocht van Odense) naar het Dudenpark. Young en Romero zijn evenwel nog niet speelgerechtigd voor het eerste competitieduel. “Hopelijk lukt het volgende week wel om ze aan de aftrap te krijgen”, aldus Bormans. “We werken er hard aan, maar de papieren zijn nog niet in orde.”

20190705_Casper_Nielsen_Union
© Odense
| Casper Nielsen, hier nog in het shirt van Odense.

Succestrainer Elsner wordt vervangen door de Deen Thomas Christiansen. Hij heeft met Karel Geraerts een voormalige Rode Duivel als assistent. Christiansen zat hiervoor twee jaar op de bank bij de voormalige Engelse grootmacht Leeds United.

Andere inkomende transfers zijn de Deen Jonas Bager (Randers FC), de Belg Siebe Van der Heyden (FC Eindhoven) en de Sloveen Nik Lorbek (NS Mura). Soufiane El Banouhi en Nils Bouekou keerden terug van verhuur.

‘Veel clubs hebben nog huiswerk’

“De transferperiode is altijd lastig”, maakt Bormans een voorlopige balans op. “Sommige dossiers verlopen vlotter dan andere, maar we willen wel nog een paar transfers afronden voor 1 september. We geloven in de kern die we nu hebben, maar we zijn zeker nog niet klaar met ons huiswerk. Al geldt dat voor veel clubs denk ik.”

"We zijn nog op zoek naar een extra aanvaller", is O'Loughlin iets specifieker over wat Union nodig heeft. "Dat is geen geheim. Momenteel zijn we met verschillende spelers bezig, maar er is nog niets definitief."

De ambitie van Union blijft om zo snel mogelijk te stijgen naar 1A. “Het niveau van de competitie zal hoger liggen dan vorig jaar. Met Virton komt er een club met veel kapitaal bij vanuit de amateurreeks. Lokeren is gezakt en Beerschot Wilrijk is gebleven. Het zal moeilijk worden, maar ik denk dat we vorig jaar tegen ploegen uit 1A en tijdens ons bekeravontuur getoond hebben dat we ambitie mogen koesteren om te stijgen.”

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters. En elke maandagavond is er de radioshow op BRUZZ radio.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?