| De gevel van het oude Allianz-kantoor blijft behouden.

Brouck’R laat extra verdieping boven beschermde gevelrij vallen

JDK
© BRUZZ
06/01/2023

Zonder de omstreden extra verdieping en het hotel verwachten ontwikkelaars Immobel en BPI dat de werken eindelijk kunnen worden verdergezet. Het nieuwe plan voldoet volgens hen aan alle aangepaste voorwaarden van het Brussels Gewest. Die kwamen er nadat de Raad van State in april de vergunning vernietigd had.

Het nieuwe, voorgestelde bouwproject moet het momenteel gestutte Allianz-gebouw volledig in ere herstellen. De architecten kiezen voor een terugkeer naar de oorspronkelijke hoogte van het gebouw (43 meter) en het schuine dak. Ze willen ook de dakkapellen, die in de jaren tachtig werden verwijderd, terugbrengen. Allemaal aanpassingen conform de eisen van Pascal Smet (one.brussels-Vooruit), staatssecretaris voor Stedenbouw, en het Gewest.

In het Brouck'R-project, dat het hele blok tussen de Augustijnenstraat, de Lakensestraat, de Zwaluwenstraat en het plein beslaat zijn de overige gebouwen niet gewijzigd ten opzichte van de eerste vergunningsaanvraag.

b3d3663a-brouckrgevel.jpg

| Achter de gevels zou in eerste instantie een extra verdieping voor een hotel komen.

Uiteindelijke invulling

Finaal komt er dus toch geen hotel op de bovenste verdieping, die zal opnieuw vrijgehouden worden voor kantoren. Het volledige gebouw zal bestaan uit meer dan 10.000 m² aan kantoorruimte. Daarnaast blijven de 176 appartementen en 129 studentenkoten ook behouden in het plan. En op de onderste verdieping wordt nu ook 3.365 m² winkelruimte voorzien.

Hoewel het nieuwe voorstel lijkt te voldoen aan alle eisen, is de vergunning nog niet binnen. Het openbaar onderzoek is net van start gegaan en loopt af op 19 januari, daarna volgt de overlegcommissie.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni