| De huidige site van Depot Design krijgt een autovrije straat en meer dan honderd appartementen.

Groep Molenbekenaars in verzet tegen bouwproject langs kanaal

JP
© BRUZZ
19/02/2020

Laag-Molenbeek kreunt onder de automobilisten. Een nieuw bouwproject met meer dan honderd parkeerplaatsen brengt daar geen verbetering in. Dat zegt een groep buurtbewoners rond het voormalige Dépôt-Design die de gemeenteraad in Molenbeek voor de tweede keer over de kwestie interpelleren.

De lijst met grieven van buurtbewoners is nog langer. Hun wijk is één van de meest dichtbebouwde wijken, met het minste groen in het Gewest. Duizenden mensen wachten op een sociale woning, en het nieuwe bouwproject reserveert slechts een fractie voor de lage inkomens. "De sociale cohesie in de wijk staat onder druk," zeggen ze.

Het is al de tweede keer dat ze de gemeenteraad interpelleren, aangestuurd door buurtbewoner Antoine Caramalli, die zich inzet voor een leefbaar oud Molenbeek. Hij betreurt dat de buurtbewoners niet gehoord zijn geweest terwijl het project hun leven toch behoorlijk zal beïnvloeden.

Het project omvat onder meer het volledige huizenblok tussen de Henegouwenkaai, de Zwart Paardstraat en de Schippersstraat. Ook de parking van interieurwinkel Depot Design aan de andere zijde van de Zwart Paardstraat hoort nog bij het complex.

'Te weinig sociaal'

Er komen voornamelijk woningen. De 140 appartementen zullen tot zeven verdiepingen tellen aan de - duurdere - kanaalzijde en tot vier verdiepingen aan de achterzijde. Een bepaald deel van de woningen wordt voorbehouden aan mensen met een lager inkomen.

Een te klein gedeelte, vindt Caramalli. Hij vraagt de meerderheid om de vastgoedprojecten in de gemeente aan banden te leggen. "Als privéontwikkelaars alleen winst voor ogen hebben, is het de verantwoordelijkheid en de plicht van de gemeente om rekening te houden met de sociale realiteit en de levenskwaliteit van de bewoners voorop te stellen."

Geen crèche

Als reactie op de eerste interpellatie liet schepen van Stedenbouw Amet Gjanaj (PS) weten dat hij zijn best zou doen om een crèche in het project op te nemen, maar dit lijkt er niet te komen. In de plaats komt ruimte voor handelszaken. "De crèche is niet goedgekeurd door het Gewest," reageert Gjanjaj. "Molenbeek is het gesprek aangegaan, maar heeft verder geen middelen om hier iets aan te veranderen."

Het project is al opgestart in 2016, tijdens de vorige legislatuur, brengt Gjanjaj in herinnering. Ook aan de andere grieven kan hij in dit stadium niets meer doen. "We werken nu een beleid uit dat al eerder van start is gegaan en we moeten dat proces respecteren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Stedenbouw, Depot Design, depot, sociale woningen, gentrificatie, Amet Gjanaj

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni