© DVNKO | De inhuldiging van de nieuwe verbindingstrap in Elsene.

Nieuwe trap voor fietsers en voetgangers ingehuldigd in Elsene

AD
07/10/2023

Zaterdagmiddag is de nieuwe verbindingstrap voor fietsers en voetgangers tussen de Elsense wijken Scepter en Gray ingehuldigd. Dat gebeurde tijdens het feestweekend ter ere van 30 jaar Beliris.

De nieuwe trap werd ook van een fietsgoot voorzien en maakt deel uit van een 450 meter lange promenade tussen de stations Luxemburg en Mouterij. Voetgangers en fietsers kunnen nu een autovrije shortcut nemen tussen de Graystraat en de buurt van het Europees parlement.

Verbindingsbrug

Burgemeester van Elsene Christos Doulkeridis (Ecolo) is fier op het resultaat. “Tussen het hoogste punt van de Scepterstraat en het laagste punt van de Graystraat zit een hoogteverschil van 17 meter. Met een oplossing komen was niet evident, maar ik vind het prachtig hoe ingenieurs, architecten en buurtbewoners samen hebben nagedacht over manieren om de verschillende wijken met elkaar te verbinden. Dit toont aan dat de samenwerking tussen de gemeente, het Gewest en de federale overheid in staat is om mooie resultaten te boeken.”

“Het is geen gemakkelijk project geweest”, zegt Karine Lalieux, minister van Beliris zaterdag. “De plannen liggen sinds 2010 op tafel en we moesten buurtbewoners overtuigen van het belang om de wijken met elkaar te verbinden. Maar vandaag zien we dat het resultaat een succes is: de promenade wordt veel gebruikt en de trap warm onthaald.”

Het eerste deel van de promenade, tussen station Luxemburg en de Scepterstraat, werd al eerder in gebruik genomen. Bedoeling is dat de promenade nog wordt uitgebreid met een lift om het hoogteverschil tussen de Graystraat en de Kroonlaan te overbruggen. “De brug over de Graystraat is stedenbouwkundig erfgoed, wat betekent dat we eerst nog het advies moeten inwinnen van de minister van Stedenbouw en Erfgoed", aldus Lalieux. "Ook de verschillende partners en buurtbewoners moeten hun akkoord nog geven voor dat project.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie