Suzan Danielbrug, de nieuwe schakel tussen Noordstation en Thurn&Taxis

AD
04/10/2022
Updated: 04/10/2022 19.08u

De Suzan Danielbrug is dinsdagavond ingehuldigd. De nieuwe brug vormt een belangrijke schakel tussen Thurn & Taxis en het Noordstation. Ze moet de duurzame mobiliteit in de stad aanmoedigen, maar vooral ook de verschillende, Brusselse wijken met elkaar verbinden.

Vanaf dinsdagavond kunnen voetgangers, fietsers en pendelaars via een kortere, gemakkelijkere route het kanaal Antwerpen-Brussel-Charleroi oversteken.

De Suzan Danielbrug had normaal gesproken klaar en ingehuldigd moeten zijn in de lente van vorig jaar, maar door corona liepen de werkzaamheden, die in het najaar van 2019 begonnen, vertraging op.

Directe verbinding tussen Noordstation en Thurn&Taxis

Dankzij de brug zullen fietsers, voetgangers en pendelaars de kanaalzone makkelijker kunnen bereiken. De brug vormt een directe verbinding tussen het Noordstation en de site van Thurn & Taxis, waardoor de verschillende havenbedrijven beter bereikbaar worden.

Ze vormt dan ook een belangrijke schakel voor de verdere ontwikkeling van zowel de site Thurn & Taxis als de recreatieve zone van de Haven van Brussel.

Voor het openbaar vervoer vormt de brug een verbinding tussen enerzijds de Simon Bolivarlaan en anderzijds de Havenlaan en Picardstraat, waardoor een meer logische route wordt gevormd tussen het Noordstation en de wijken rond Thurn & Taxis. Uitgezonderd taxi's mogen er geen auto's op de brug rijden.

Nieuwe tramlijn

De brug is 200 meter lang en weegt 1.200 ton. Met het oog op de veiligheid van de gebruikers , werd de brug opgesplitst in twee delen die volledig van elkaar gescheiden zijn: een 6 meter brede fiets- en voetgangerszone met houten bekleding en een 7 meter brede rijbaan voor het openbaar vervoer. Op dat laatste vak zullen vanaf woensdag 5 oktober buslijnen 14 en 20 rijden.

Er zal ook een nieuwe tramlijn over de brug rijden. Die zal langs Thurn & Taxis rijden over de Picardstraat, vervolgens via de Suzan Danielbrug en de Bolivarlaan het Noordstation aandoen, om daarna langs de Brabantwijk (het Sint-Lazarusplein en de Sint-Lazaruslaan) onder de Kleine Ring te duiken en via de Pachecolaan het Centraal Station te bereiken. De werken daarvoor zullen normaal gezien eind 2023 van start gaan.

Daarnaast houdt de brug ook rekening met personen met beperkte mobiliteit: de hellingsgraad van de brug blijft over de volledige lengte beperkt tot minder dan 4 procent.

Suzan Daniel

Voor de naam van de nieuwe brug, deden Beliris en de Stad Brussel beroep op de Brusselaars. Voor de aanvang van de werken, kon iedereen die dat wilde suggesties indienen.

De uiteindelijke winnaar was Suzan Daniel, pseudoniem voor Suzanne de Pues. De Brusselse stond in 1953 aan de wieg van de Belgische holebibeweging: het Centre Culturel Belge (C.C.B.) Cultuur Centrum Belgiƫ.

Bart Hellinck, bestuurslid van het Fonds Suzan Daniel, over haar leven: "Het was een pionier voor de holebibeweging in Belgiƫ."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni