Eerste horde renovatie brandweerkazerne in Elsene genomen

© Google Streetview

De vergunningsaanvraag voor de bouw van een nieuwe brandweerkazerne in Elsene is donderdag ingediend. De toekomstige voorpost zal het verouderde gebouw naast metrostation Delta vervangen. Beliris hoopt de werken in 2022 aan te vatten.

De huidige kazerne aan de Triomflaan werd opgetrokken in 1980. Na veertig jaar dienst is de voorpost dringend aan vernieuwing toe. Er zijn problemen qua veiligheid, maar ook operationeel is het gebouw simpelweg te klein geworden om nog efficiënt te werken. De beperkte parkeerruimte voor ambulances en brandweerwagens leverde bijvoorbeeld veel wrevel op.

Bovendien heeft de verouderde kazerne een grote ecologische voetafdruk. Het huidige gebouw heeft een oppervlakte van 800 vierkante meter, maar de nieuwe infrastructuur groeit naar een oppervlakte van 2.700 vierkante meter. De kazerne wordt opgetrokken op een perceel vlak naast de huidige, waarvan de ligging strategisch ideaal is.

Simulatietoren en andere snufjes

De ruimten in de toekomstige voorpost zullen meer comfort en operationele efficiëntie bieden. Zo komt er een grote keuken, sanitair voor mannen en vrouwen, slaapkamers voor twee personen in plaats van slaapzalen, een washok, sportzaal en een fitnessruimte. Er komt ook een oefentoren waar ze simulaties kunnen uitvoeren op opstellingen met verschillende soorten ramen en balkons.

Een opmerkelijk element van het project is de installatie van specifieke circuits voor ontsmetting: een voor na een brand en een andere voor teams en medisch noodhulpmateriaal. Tijdens een brand komen de hulpverleners onvermijdelijk in contact met gevaarlijke stoffen die zich kunnen hechten aan kleding en uitrusting. Deze vormen een onderschat gezondheidsrisico.

20210114_BRANDWEER_DELTA_PLANNEN
© Beliris
| Een schets van de nieuwe brandweerkazerne.

De ontsmettingsfaciliteiten zullen de duur van de blootstelling aan schadelijke stoffen verkorten en het gemakkelijker maken om verontreinigde kleding en uitrusting te onderhouden. De coronacrisis en de verscherpte hygiënemaatregelen hebben het belang hiervan de voorbije maanden aangetoond. De nieuwe kazerne zal het dan ook makkelijker maken om reinigingsposten op locatie op te zetten.

Werken starten in 2022

Met name de installatie van fotovoltaïsche panelen en een lucht/water-warmtepomp moeten de nieuwe voorpost in Elsene energievriendelijk maken. Er wordt ook gedacht aan de omgeving, want alle gebouwen zullen over groendaken beschikken. De planten en bomen worden besproeid met regenwater, dat opgevangen zal worden.

Aanvankelijk was voorzien dat de kazerne volgend jaar operationeel zou zijn, maar de planning loopt een beetje vertraging op. Beliris hoopt de vergunning voor het einde van 2021 te ontvangen om de werken in 2022 te starten. De infrastructuur van de brandweer krijgt de komende jaren een broodnodige facelift, met ook de verhuis van de Helihavenvoorpost en een nieuwe kazerne in Anderlecht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?