Nieuwe Nederlandstalige basisschool en crèche op Pachecolaan

© Max Dudler Architects
| Een school met grote sportzaal brengt leven in de wijk

Er komt een nieuwe basisschool op de site van het voormalige Rijksadministratief Centrum (RAC). Dat heeft Brussels minister van Begroting en VGC-collegelid verantwoordelijk voor Onderwijs, Guy Vanhengel (Open VLD) gezegd tijdens zijn nieuwjaarsreceptie in Evere. De school zal plaats bieden aan 400 leerlingen.

Met deze nieuwe basisschool gaat de capaciteitsuitbreiding van het Nederlandstalig onderwijs verder.

De bouw van de nieuwe school past tegelijkertijd in de verdere ontwikkeling van de site achter de Congreskolom. Het hele gebied wordt ontworpen door de Zwitserse architect Max Dudler. Op de site komen eveneens vier appartementsgebouwen, goed voor 450 woningen.

De twee scholen zullen deel uitmaken van het Brusselse gemeenschapsonderwijs, aldus Guy Vanhengel (Open VLD). De crèche zal plaats bieden aan een 70-tal kleine ketjes.

In zijn nieuwjaarstoespraak kwam Vanhengel ook nog terug op twee andere belangrijke schoolprojecten: de nieuwe basis -en tienerschool in de Gallaitstraat in Schaarbeek, een investering van om en bij de 36 miljoen euro en goed voor 340 plaatsen voor de basisschool en 800 voor de tienerschool. Die moeten klaar zijn tegen 2020.

Ook in Molenbeek komen twee nieuwe scholen op de site van het voormalige sigarettendepot Groene Michel. Een katholieke en een school van het gemeenschapsonderwijs. Ook hier is 2020 de streefdatum voor de oplevering van de De Saint-Michel Campus. Die zal dan onderdak geven aan ruim 1.100 leerlingen. Met de reconversie van de site is een bedrag van ruim 41 miljoen euro gemoeid. Daarvan starten de werken begin 2019.

Guy Vanhengel (Open VLD) tijdens nieuwjaarstoespraak in thuisgemeente Evere.
© FDR/BRUZZ
| Brussels minister en VGC-collegelid voor Onderwijs tijdens toespraak.

"Groene Charels"

Uiteraard had Guy Vanhengel het ook nog over de politieke toekomst. 2019 is een verkiezingsjaar. Officieel is nog niet bekend wie de Brusselse Open VLD-lijst zal trekken. Maar dat Vanhengel die voor Brussel en Sven Gatz die voor Vlaanderen trekt is nu al zo goed als zeker. Ook al moet Open VLD-voorzitter Rutten nog officieel haar fiat geven.

Aan het begin van een verkiezingsjaar is het ook altijd even uitkijken naar de mogelijke coalitievormingen. In zijn nieuwjaarstoespraak was Vanhengel duidelijk. Als de groenen mee willen regeren dan zal het hen niet aan daadkracht mogen ontbreken. "Het zijn toffe gasten maar het zijn soms "rare charels, die groenen. Ze durven geen beslissingen te nemen", aldus Vanhengel.

Hij verwijt de groenen steeds weer op de rem te gaan staan voor grote Brusselse projecten. Het gaat dan over de heraanleg van de Havenlaan of nog over de bouw van metrolijn 3 naar Bordet en Ukkel.

Wat na de verkiezingen van mei dit jaar.

Ondanks zijn kritiek op de groenen sluit Vanhengel een coalitie met Groen niet uit. "Ik heb veel sympathie voor het groene gedachtegoed en we proberen dat ook zonder hen te realiseren. We zijn in deze legislatuur veel verder gegaan dan met de groenen in de vorige Brusselse regering. Denken we maar aan de invoering van de LEZ."

Voor Vanhengel wringt het vooral bij het gebrek aan transparantie bij de groene mandatarissen die "steeds verantwoording moeten afleggen aan hun achterban. Maar het is nooit duidelijk wie dat is", aldus Vanhengel.

Ook N-VA sluit hij niet langer uit. Ook al noemde hij de partij ooit niet geschikt om Brussel te besturen. Hij voelt een zeker groeiend "Brussel - gevoel" aldus Guy Vanhengel. Uiteraard moet de Brusselaar zich nog uitspreken op 26 mei.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?