| Een valse start qua transparantie voor deze nieuwe Brusselse regering.

Regeringsbeslissingen nog steeds niet online

BVR
© BRUZZ
08/10/2019

De publicatie van de Brusselse regeringsbeslissingen loopt mank. Het laatste verslag dateert al van 9 juli. De Brusselse regering belooft echter dat het deze week nog in orde komt.

Elke donderdag komen de ministers van de Brusselse regering samen. Wat de ministers samen beslist hebben, komt vervolgens online, zodat een democratische controle mogelijk is.

Dat is de theorie. In de praktijk dateert het laatste verslag van 9 juli 2019. Nochtans noemde minister Elke Van den Brandt (Groen) op 18 september de publicatie van regeringsbeslissingen “een evidentie, iets waar we met de regering snel werk van zullen maken.”

Valse start

Maar een kleine maand later is de situatie nog altijd dezelfde: de agenda is wel te zien, maar het verslag met daarin de beslissingen niet.

"Bij het begin van een nieuwe legislatuur heb je nieuwe ploegen”, verklaart de woordvoerder van minister-president Rudi Vervoort (PS), die bevoegd is voor de materie. “We waren nog niet honderd procent operationeel, maar deze week nog komt het in orde.”

Niks nieuws

Het is niet de eerste keer dat er iets fout loopt. Zo was er in juni vorig jaar ook al eens een pauze van ruim een maand. En de publicatie van regeringsbeslissingen kwam überhaupt pas na aandringen van dit medium.

Ter vergelijking: de beslissingen van de Vlaamse regering, die pas vorige week gevormd werd, staan wel al online.

Hoe transparant is het beleid?

De Brusselse overheden lappen de nochtans wettelijk verplichte openbaarheid van bestuur geregeld aan hun laars. De oppositie, het gerecht, noch de media lijken in staat om daar veel tegen in te brengen. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, Hoe transparant is het beleid?, Transparantie, regeringsbesluiten, ministerraad

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni