Opnieuw pech voor Brass’art: einde exploitatie cultuurcafé in Molenbeek

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 19 november 2019
Updated: 19-11-2019 - 17:44

Het nieuwe cultuurcentrum in Molenbeek zal niet meer door vzw Brass'art worden uitgebaat. De gemeente had hun om duidelijke financiële garanties gevraagd, maar die kon Brass'art niet geven. "Zonder duidelijkheid over de openingsdatum, kunnen wij niet voldoende fondsen verzamelen."

Een jaar geleden kreeg vzw Brass’art toestemming van de gemeente Molenbeek om het nieuwe cultuurcentrum uit te baten op het gemeenteplein. De vzw had datzelfde gebouw al anderhalf jaar uitgebaat in de vorm van een pop-up cultuurcafé, dat in de nasleep van de aanslagen was opgericht om Molenbeek in een positief daglicht te stellen. Na de tijdelijke proefperiode mocht Brass’art dat project dus verderzetten in de vorm van een nieuw en groter cultuurcentrum.

Dat centrum had eigenlijk in juli dit jaar moeten openen, maar de werken liepen vertraging op omdat er asbest werd gevonden. De gemeente is bovendien voor de rechter gedaagd door een andere cafébaas uit Molenbeek, Ridoine Daali, die vond dat die toekenning oneerlijk was verlopen. Hij had zelf ook een aanvraag ingediend om het gebouw te ontwikkelen tot een visrestaurant en kreeg meer stemmen van de jury, maar werd toch niet weerhouden door het schepencollege.

Maar intussen is er een wissel van de wacht geweest op gemeenteniveau, waardoor het schepencollege dat Brass'art had aangeduid als uitbater, nu niet meer aan zet is. Het nieuwe college vroeg de vzw om duidelijk aan te tonen hoeveel hun activiteiten zouden opbrengen. Ze moesten ook de inrichting van het gebouw bekostigen.

"Wij hebben in juni een brief gekregen dat we een waarborg van 100.000 euro moesten betalen", zegt coördinator Mohamed Ouachen van Brass'art. "Dat was pas negen maanden na onze aanstelling en dat bedrag hebben we niet."

Opening ongekend

Huidig schepen voor gemeentelijke eigendommen Jef Van Damme (SP.A) noemt het een normale gang van zaken. "We hebben hun gevraagd of ze de nodige fondsen hadden en ons een bankgarantie konden voorleggen", zegt hij. "De installatie van de keuken, de verlichting, het meubilair en het terras waren hoe dan ook op kosten van de uitbater. Dat is bij elke conventionele uitbating zo."

Bij Brass'art vinden ze het principe van de waarborg niet onredelijk, maar het gevraagde bedrag te hoog. "Wij kunnen geen partners aanspreken als het niet duidelijk is wanneer het centrum mag openen", zegt Ouachen. De werken aan het gebouw zouden ten vroegste begin januari afgerond zijn, maar de rechtszaak omtrent de aanstelling is nog lopende.

"Toen ik in 2017 met Brass'art begon had ik geen enkele cent. Het doel was om het samenleven in de wijk te bevorderen via een culturele agenda. Dat kan je niet berekenen. Ik denk dat Molenbeek nu een commercieel doel voor ogen heeft, maar daar kunnen wij niet aan beantwoorden", aldus Ouachen.

brass'art
© © Brass'art
| Brass'art, intercultureel café.

Schepen Van Damme noemt het wel degelijk "jammer" dat ze niet kunnen verdergaan met Brass'art. "Het project draaide heel goed in de tijdelijke bezetting en bracht een heel gemengd publiek samen. Al was het basisproject sowieso een brasserie, met die belangrijke culturele poot." Of die culturele poot ook wordt meegenomen naar de nieuwe uitbating, is nog niet duidelijk. "We bekijken nu met het schepencollege of we een nieuwe wedstrijd zullen uitschrijven of dat we verdergaan met de kandidaat die oorspronkelijk eerst geklasseerd was door de jury."

Voor Brass'art is het al de tweede opdoffer dit jaar. In juni stopten ze ook al met hun digitaal café in Laken omwille van te weinig bewegingsvrijheid. De vijf vrijwilligers denken nu na over nieuwe plannen voor Brussel. "We zoeken partners die echt geloven in ons project en alles zullen doen om het te laten voortbestaan. Dat is in gemeenten niet evident. We denken eerder aan kleine, autonome gebouwen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?