— Brussel kiest in jouw gemeente

Brussel Kiest 2018

Deze Vlaamse Brusselaars maken kans op een schepenambt

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 16 oktober 2018

Nu de coalities vorm krijgen, is het uitkijken naar de nieuwe Nederlandstalige schepenen. Wie maakt kans, en hebben ze zicht op zwaardere portefeuilles dan Nederlandstalige aangelegenheden? In Brussel-Stad zijn er zo goed als zeker twee Nederlandstalige schepenen. Ans Persoons en Bart Dhondt liggen daar in poleposition.

Niet minder dan 38,8 miljoen euro voor negentien Brusselse gemeenten. Zoveel mag het Brussels Gewest dankzij het Lombardakkoord (2001) verdelen onder de gemeenten met een Vlaamse schepen of OCMW-voorzitter. Dat federale manna is niet uitsluitend bedoeld voor Nederlandstalige aangelegenheden en vloeit dus gewoon in de gemeentekas. Voor veel gemeenten is dat meer dan een schijntje. Schaarbeek bijvoorbeeld krijgt zo 6,1 miljoen euro per jaar (op een begroting van 260 miljoen euro).

De Vlaamse schepenen hadden in het begin naast Nederlandstalige Aangelegenheden zelden belangrijke bevoegdheden. Maar sindsdien kregen ze steeds vaker zwaardere portfeuilles.

Meer verantwoordelijkheid

Er zijn na 14 oktober 2018 zo'n negentig Nederlandstalige gekozenen in de gemeenteraden, tegenover 78 in 2012. De rood-groene golf in Brussel lijkt zich ook voort te zetten onder de Vlaams-Brusselse schepenen.

Bij Groen willen ze alvast meer dan alleen de Nederlandstalige bevoegdheden. "We zijn klaar om echt op het beleid te wegen, we willen dus meer verantwoordelijkheid", zegt Bart Dhondt van Groen in Brussel-Stad.

Huidig Schaarbeeks schepen Byttebier (Groen) volgt die stelling. "Onze voorgangers moesten goed zijn voor de Vlamingen in de gemeente. Nu is dat veranderd. Ook Vlaamse schepenen zijn er voor iedereen."

Niet zonder slag of stoot

Niet overal is meteen een Nederlandstalige schepen gevonden. Lydia Desloover raakte in Sint-Joost bijvoorbeeld niet rechtstreeks verkozen, maar zal toch schepen zijn omdat een Franstalige kandidate haar zitje afstond.

In andere gemeenten is een schepen een evidentie door het electorale gewicht van de Nederlandstaligen, maar is een tweede Vlaamse schepen een strijdpunt. In Elsene bijvoorbeeld wordt Els Gossé (Groen) met haar 872 voorkeursstemmen al zeker schepen van Nederlandstalige Aangelegenheden. Nederlandstalige kandidaten behaalden er samen maar liefst 5.000 voorkeursstemmen.

Gossé heeft al aangegeven dat ze geïnteresseerd is in een stevige bevoegdheid, zoals Mobiliteit of Openbare Ruimte. Maar het blijft nog maar de vraag of de onervaren Groen-debutante ook effectief een portefeuille krijgt die haar electorale succes weerspiegelt. In een interview met BRUZZ sluit toekomstig burgemeester Christos Doulkeridis (Ecolo) die mogelijkheid nochtans niet uit.

Mocht Gossé toch een soberder portefeuille krijgen, zou er een tweede Nederlandstalige schepen kunnen komen. Maar die verantwoordelijkheid schuift Doulkeridis door naar de socialistische coalitiepartner. Die is evenwel duidelijk: het ambt van huidig lichtgewicht-schepen Maite Morren (SP.A) wordt niet verlengd. Er komt dus geen tweede Nederlandstalige schepen in Elsene.

Hieronder vind je een overzicht van alle gemeenten waar al is uitgemaakt wie de Nederlandstalige schepen(en) wordt/en. Daaronder kun je lezen in welke gemeenten nog onderhandeld wordt.

In onderhandeling

In deze gemeenten lopen er nog onderhandelingen over de mogelijke coalitie en/of de Nederlandssprekende schepenen:

 • Anderlecht: Elke Roex (SP.A) en Susanne Mueller-Huebsch (Groen)
 • Brussel-Stad: Ans Persoons (SP.A) en Bart Dhondt (Groen)
  mogelijk nog een tweede Groen-schepen
 • Jette: Brigitte De Pauw (CD&V)
 • Koekelberg: Dirk Lagast (SP.A) OCMW-voorzitter en Marie Bijnens (Groen)
  Lagast stapt over naar meerderheid om OCMW-voorzitter te worden. Hessels en Van der Straeten zouden het schepenambt laten aan Bijnens
 • Oudergem: Lieve Jorens (Groen)
 • Schaarbeek: Adelheid Byttebier (Groen) en misschien ook Quentin van den Hove (Open VLD)
 • Sint-Agatha-Berchem: Agnès Vanden Bremt (CD&V)
 • Sint-Gillis: Willem Stevens (SP.A) of Suzanne Ryvers (Groen)
 • Sint-Jans-Molenbeek: Jef Van Damme (SP.A) en Saliha Raiss (SP.A) en/of Dirk De Block (PTB*PVDA)
 • Ukkel: Stefan Cornelis (Open VLD) OCMW-voorzitter
 • Vorst: allicht Alexander Billiet (Open VLD) en Esmeralda Van den Bosch (Groen), elk een halve legislatuur
 • Watermaal-Bosvoorde: Jan Verbeke (onafhankelijke)

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?