| De website van BRUZZ scheerde hoge toppen in 2019.

Dit zijn de meest gelezen artikels en best bekeken video's van 2019

MD
© BRUZZ
30/12/2019

Vrijwilligers die het Noordstation opkuisen, de intrede van de deelstep en 24 uur in de rosse buurt. Maar ook het ABC van de CBD-shops en het lichtjes humoristische antwoord op de vraag: 'Wat als je één dag enkel Nederlands spreekt?' op 11 juli. Deze artikels en reportages werden het meest aangeklikt op BRUZZ.be in 2019.

  1. Burgers en vrijwilligers kuisen Noordstation op: ‘Beesten leg je zo nog niet te slapen’

    Veruit het meest aangeklikt was de schoonmaakactie in het Noordstation. Terwijl het politieke gekrakeel rond de transmigranten in ons land hoogtij vierde, zochten de migranten hun toevlucht in de onderste regionen van het station. De hygiëne en leefomstandigheden lieten ernstig te wensen over en was voor iedereen een doorn in het oog: de buschauffeurs van De Lijn, de reizigers, maar ook de migranten zelf. Tot een zestigtal vrijwilligers tot actie overging. Met zeemvellen, borstels, vloeraftrekkers en de hulp van de aanwezige migranten toverden ze de smerige ruimte in anderhalf uur tijd om tot een kraaknette slaapplaats. Onze reporter was erbij en kon niet anders dan zelf de handen uit de mouwen steken.
  2. Steps, steps,...

    ... en nog eens steps. Het jaar 2019 zal de geschiedenisboeken ingaan als het jaar dat Brussel overspoeld werd door aanbieders van de elektrische deelsteps. Het nieuws dat Lime, nog steeds de grootste verdeler van steps in onze stad, de steprevolutie op gang trok met 500 exemplaren, werd het tweede meest gelezen stuk op bruzz.be. Maar ook de intrede van Bird (intussen alweer verdwenen uit het straatbeeld), het nieuws over het eerste dodelijke stepongeval én onze reportage over de nachtelijke jacht op steps met een lege batterij haalden allemaal afzonderlijk de top 10 van best gelezen artikels op bruzz.be.

  3. 'Verbod op onverdoofd slachten blijft een taboe'

    Moet onverdoofd slachten in Brussel verboden worden, zoals dat al het geval is in Vlaanderen en Wallonië? Het is een heikel politiek thema in Brussel. Toen Brussels parlementslid Annemie Maes (Groen) geen verkiesbare plaats meer kreeg op de lijst van Groen, deed ze een boekje open over het dossier en voelde ze zich ‘te weinig gesteund’ door haar partij. Het noopte de Brusselse groenen om expliciet te stellen dat ze wel degelijk een verbod op onverdoofd slachten nastreven, maar ook in het nieuwe Brusselse regeerakkoord wordt er met geen woord over gerept.

  4. 24 uur in de rosse buurt

    Wie met de trein naar Brussel komt, vangt ter hoogte van het Noord­station een rauw stukje stad op. In en rond de Aarschotstraat tiert de prostitutie weelderig. BRUZZ bracht 24 uur door op de grens van Schaarbeek en Sint-Joost-ten-Node, sprak met prostituees, bewoners en verenigingen van sekswerkers.

  5. Molenbeekse danseressen belanden bij Ellen Degeneres

    Na een paar virale video’s konden de Molenbeekse danseres Jeny Bonsenge en haar negenjarige pupil Anae hun oren niet geloven toen ze werden uitgenodigd voor de Ellen Show in de VS. Hun optreden daar werd niet alleen erg gesmaakt door de bekende Amerikaanse talkshowhost – die de tip had gekregen van niemand minder dan de Britse prinses Meghan Markle -, beide dansers gingen ook naar huis met 10.000 dollar. Bonsenge opende daarmee een eigen dansschool in Sint-Joost-ten-Node.

  6. Dries van Langenhove op de klimaatmars

    Waar Dries van Langenhove komt, onstaat beroering. De voorman van de extreem-conservatieve beweging Schild & Vrienden kwam in opspraak door een reportage van het VRT-programma Pano, maar dat weerhield hem niet om de lijst te trekken van het Vlaams Belang in Vlaams-Brabant en nu in het federale parlement te zetelen. Dat Van Langenhove op een van de klimaatmarsen in Brussel kwam pleiten voor meer kernenergie, viel niet bij iedereen goed.

  7. Kunstenaar aangevallen na verkeersagressie

    Kunstenaar Felix uit Molenbeek wilde snelheidsduivels een halt toeroepen op het Bloemenhofplein. Vijf mannen stapten uit de wagen en sloegen hem in elkaar, zonder dat omstaanders ingrepen. Symptomatisch voor een groter probleem in Brussel, vond Felix. “In de ogen van de mannen zag ik haat. Die achterliggende woede moet worden aangepakt.”

  8. Een preview van de nieuwe foodmarket Wolf

    Brusselaars en eten: het blijft een magisch huwelijk. Het nieuws dat er zich een nieuwe foodmarket zou installeren in de iconische lokettenzaal van de bank ASLK aan de Wolvengracht, kon onze lezers dan ook bekoren. Wij gingen voor de opening al eens een kijkje nemen in de foodtempel WOLF.

  9. Nachttrein van Brussel naar Wenen

    Gespot op een Oostenrijks Twitter-account en vervolgens bevestigd: in oktober konden we melden dat er vanaf januari 2020 opnieuw een nachttrein zal rijden tussen Brussel en Wenen. De 'Nightjet'-treinen keren op maandag en donderdag terug richting Oostenrijk, waar ze een dag later aankomen. Aan de hand van de leescijfers kunnen we stellen dat er bij veel Brusselaars een tripje naar Wenen op de agenda staat.

  10. Parlementsleden krijgen tot 467.000 euro uittredingsvergoeding

    Met verkiezingen maken heel wat nieuwe gezichten hun entree in de parlementen, maar zwaaien ook heel wat oudgedienden af. BRUZZ besloot daarom om zich te verdiepen in de uittredingsvergoedingen van de 53 Brusselse parlementsleden die (al dan niet uit eigen wil) afzwaaiden. De langstzittende parlementsleden bleken recht te hebben op een slordige 467.000 euro bruto, maar ook parlementsleden die het maar één legislatuur uitzingen, hebben recht op bijna 100.000 euro. De discussie rond de verloning en uittredingsvergoedingen laaide daarna in heel het land opnieuw hoog op.

Net buiten de top tien vallen onder meer ons dossier rond de Bruxodus, het fenomeen van stadsvlucht bij Brusselaars, de plannen voor het nieuwe Saincteletteplein (het gevaarlijkste kruispunt van Brussel volgens onze lezers) en onze verslaggeving rond de verkiezingen van mei.

VIDEO

Tot slot ook nog de meest bekeken video’s van dit jaar (hieronder te bekijken). De onbetwiste recordhouder is het portret van de nachtwaker van het AfricaMuseum, die we volgden op oudejaarsnacht. Opvallend: die nacht leverde, met een feestje van oud naar nieuw in een Brusselse nachtwinkel, nog een van de meest bekeken video’s op van het jaar. Verder lokten ook de vechtpartij tussen supporters van Aalst en RWDM erg veel kijkers, net zoals de muizen in het bekend ribrestaurant Amadeo en de fietser die zich na een woordenwisseling op de motorkap van een wagen legde en zo werd meegevoerd door de bestuurder.

En dan zijn er nog de meest bekeken video's op onze sociale media. De explainer over de opkomst van de CBD-shops, waar legale varianten van cannabis worden verkocht, werd met meer dan 250.000 views een enorme hit. En dan was er nog de - lichtjes humoristisch opgevatte - reportage op 11 juli, waarbij onze reporter voor één dag alleen Nederlands sprak in de hoofdstad en daarbij zelfs zinsnedes als "twee bakjes troost" uit de vergetelheid opdiepte.

Op stap met de (hilarische) nachtwaker van het AfricaMuseum op oudejaarsnacht.

Wat als je een dag enkel en alleen Nederlands spreekt in Brussel? Geen betere dag dan 11 juli om dat uit te zoeken. "Twee bakjes troost, graag."

Aalst-RWDM eindigt in vechtpartij tussen supporters

Het ABC van de CBD-shops

Van oud naar nieuw in nachtwinkel: 'Feestje met vrienden is wat uit de hand gelopen'

Muizen gespot in bekend ribrestaurant Amadeo

Fieter wordt meegesleurd op de motorkap van een autobestuurder.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, eindejaar 2019

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni