De Louis Bertrandlaan in Schaarbeek

| De Louis Bertrandlaan in Schaarbeek.

Schaarbeek krijgt geen vergunning voor heraanleg Louis Bertrandlaan

KVDP
© BRUZZ
15/12/2022

Het Gewest stuurt de gemeente Schaarbeek opnieuw naar de tekentafel. Urban.brussels heeft de aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning voor de heraanleg van de Louis Bertrandlaan geweigerd.

De gemeente Schaarbeek had al in de vorige legislatuur plannen voor een heraanleg van de verouderde Louis Bertrandlaan, maar die plannen belandden in 2017 in de koelkast, tot de laan begin 2020 erkend werd als beschermd landschap. Na opmerkingen van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen diende Schaarbeek in mei 2020 nieuwe plannen in.

Voor de heraanleg zouden 108 bomen gekapt worden, die na de werken vervangen zouden worden door slechts 77 nieuwe exemplaren. Tegen die bomenkap lanceerden buurtbewoners een petitie. Aan de verkeerssituatie op de drukke laan zou zo goed als niets veranderen, en ook daar kwam heel wat kritiek op.

Zo hielden de plannen weinig rekening met Good Move. Volgens het gewestelijke mobiliteitsplan is de Louis Bertrandlaan bedoeld voor lokaal verkeer, maar verkeersfilters wil het gemeentebestuur er niet. De auto zou met vier parkeerstroken zo goed als evenveel ruimte behouden, terwijl er voor fietsers slechts gemarkeerde fietspaden voorzien waren.

Vergunning geweigerd

Het openbaar onderzoek naar de plannen ging van start in mei 2021. In juli volgde het advies van de overlegcommissie: positief, maar onder voorwaarden. Zo vond de overlegcommissie dat er meer aandacht moest gaan naar de beveiliging van fietsers. Ook staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (One.brussels/Vooruit) was kritisch en drong aan op meer verkeersveiligheid, met bredere voetpaden en veiligere fietsinfrastructuur.

Vervolgens vond herhaaldelijk overleg plaats tussen Urban.brussels en de gemeente Schaarbeek. Die diende de aangepaste plannen in in april dit jaar, en daarover heeft Urban.brussels gisteren geoordeeld, bevestigt het kabinet van staatssecretaris Smet. Schaarbeeks schepen van Mobiliteit Adelheid Byttebier (Groen) was nog niet op de hoogte van de weigering van de vergunningsaanvraag.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni