Het Brussels gewest is een lage-emissiezone (LEZ)

Bij de start van een nieuw jaar verandert er traditioneel wel wat, ook in Brussel. In 2020 wordt zo onder meer het kindergeld anders geregeld, wordt de lage-emissiezone opnieuw wat strenger en komt er een verbod op de consumptie van alcohol in de voetgangerszone. Een greep uit het Brusselse aanbod.

Nieuw systeem voor kinderbijslag

Volgens de nieuwe regeling krijgt elk nieuwgeboren kind vanaf 2020 een basisbedrag per maand. Dat bedrag wordt aangepast aan de situatie van de gezinnen. Zij worden onderverdeeld in drie categorieën op basis van hun inkomen op jaarbasis.

In Brussel wordt de nieuwe regeling volledig geïmplementeerd vanaf 8 februari. De betaalcircuits worden georganiseerd door nieuwe fondsen: één publiek - Famiris -, en vier privé - Infino, Parentia, Kidslife en Brussels Family. Op de website van Famiris kan je je kinderbijslag nu al berekenen.

Criteria lage-emissiezone opnieuw strenger

Dieselvoertuigen moeten vanaf 1 januari minstens euronorm 4 hebben. Voor benzinewagens verandert er niets: euronorm 2 volstaat, nog tot en met 2024. Brusselaars die eigenaar zijn van een wagen die straks in overtreding is, genieten nog van een overgangsperiode waarin ze enkel een waarschuwing krijgen. Vanaf april riskeren ze echter een boete van 350 euro.

Wie toch moet rondrijden in Brussel met een auto die niet langer voldoet aan de normen, kan een dagpas kopen voor maximaal 8 dagen. Meer info vind je op www.lez.brussels.

Water wordt duurder

De tarieven van Vivaqua, de waterdistributeur in het Brusselse Gewest, worden vanaf 1 januari 2020 verhoogd met 2,19 procent.

Het is de eerste indexering sinds 2014 en de eerste keer ook sinds de Brusselse regering niet langer verantwoordelijk is voor de goedkeuring van de prijswijzigingen.

Distributietarieven voor gas en elektriciteit dalen

Vanaf 1 januari 2020 zijn er nieuwe tarieven voor de distributie van elektriciteit en gas van kracht. Voor de gewone consument betekent dat in 2020 een daling van de distributiekosten, waarna die de jaren nadien weer lichtjes omhoog gaan.

Nachttreinen tussen Oostenrijk en België

Vanaf midden januari zou er twee keer per week een nachttrein moeten rijden tussen Oostenrijk en België. Vanaf midden januari zal je vanuit Wenen of Innsbruck op zondag en woensdag kunnen vertrekken, om via Duitsland daags nadien in Brussel aan te komen.

De treinen keren op maandag en donderdag terug richting Oostenrijk, waar ze een dag later aankomen. Brussel-Wenen is de eerste van drie nieuwe trajecten vanuit de Oostenrijkse hoofdstad. Na Brussel moeten Amsterdam en het Italiaanse Triëste snel volgen.

Alcoholverbod in voetgangerszone

Niet vanaf januari, maar wel vanaf 1 februari wordt er tussen 12 uur ’s nachts en 6 uur ’s ochtends in de voetgangerszone geen alcohol meer toegelaten. Burgemeester Philippe Close (PS) wil op die manier de overlast in het centrum inperken.

Het verbod geldt tussen het Fontainasplein en het De Brouckèreplein en enkele aangrenzende straten. De testfase geldt van 1 februari en 1 augustus 2020. Alcohol is wel toegestaan op terrassen en in het kader van elk commercieel, feestelijk of sportief evenement dat door de Stad wordt georganiseerd. Wie het verbod negeert, riskeert een boete van 350 euro.

Duurder parkeren aan Vorst Nationaal

Vanaf januari gaat de 'evenementzone' rond Vorst Nationaal van kracht. De evenementenzone is een maatregel die de normale parkeertarieven tijdelijk vervangt als er evenementen plaatsvinden in Vorst Nationaal. Parkeren kost dan 5 euro per uur in de zone.

De duurdere parkeertarieven zullen gelden vanaf 19.30 uur. Vorstenaren met een bewonerskaart moeten geen duurdere tarieven betalen.

Elektronisch betalen in zwembaden Brussel-Stad

In de loop van januari 2020 zal het in de drie zwembaden van de stad Brussel in de Marollen, Laken en Neder-Over-Heembeek mogelijk zijn om elektronisch te betalen. Tot nog toe was het enkel mogelijk om cash te betalen.

Inburgeringstraject nog niet verplicht

Eerder werd aangekondigd dat elke nieuwkomer die zich in Brussel registreert, vanaf 1 januari 2020 verplicht zou worden om een integratieparcours af te leggen. De datum voor inwerkingtreding is echter niet haalbaar, vindt de Brusselse regering. Daarom wordt het traject nog niet verplicht vanaf 1 januari, een 'haalbare deadline' wordt nog gezocht.

Parkeren in Schaarbeek wordt overal betalend

Schaarbeek breidt vanaf 1 januari 2020 haar groene parkeerzone uit over zo goed als het hele gebied van de gemeente. Daardoor zal parkeren in Schaarbeek voor iedereen betalend worden, behalve voor bewoners met een bewonerskaart.

Terugdraaiende teller bij zonnepanelen wordt afgeschaft

Vanaf 1 januari 2020 wordt de terugdraaiende teller voor de eigenaars van zonnepanelen in het Brussels gewest afgeschaft. De compensatie voor kleine installaties (onder 5kW) valt enkel weg voor de netkosten, maar niet voor het onderdeel elektriciteit. Concreet betekent dit voor particuliere eigenaars een meerkost van zowat 150 euro per jaar.

Duurdere dienstencheques in Vlaanderen

In Vlaanderen - niet in Brussel - verkleint de fiscale aftrekbaarheid van dienstencheques van 30 naar 20 procent. Daardoor zal een dienstencheque ter waarde van 9 euro voortaan - na belastingvermindering - 7,20 euro kosten voor de gebruiker, in plaats van 6,30 euro. In het Brussels gewest kost de dienstencheque 7,65 euro aan de gebruiker.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, CEO, LEZ, nachttrein, alcoholverbod, kinderbijslag

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni