Rogierplein, Gare Maritime en ‘guingettes’ bij genomineerden Brussels Architecture Prize

Het Rogierplein is één van de genomineerden in de categorie 'grote ingreep'.

Op 13 december worden de allereerste Brusselse architectuurprijzen uitgereikt. Het gaat om een nieuwe prijs, die voortaan elke twee jaar uitgereikt wordt. Onder meer het Rogierplein, het Sint-Gillisvoorplein, maar ook het station van Laken zijn genomineerd. Er zijn vier categorieën.

Dat maakt staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (one.brussels-Vooruit) bekend, die de prijs in het leven riep. Architectuurmagazine A+ helpt mee met de organisatie. Uit de 175 inzendingen koos de jury in de maand juni alvast 31 genomineerden.

In de categorie 'grote ingreep' zijn acht projecten gekozen: de renovatie van de Ecole des Arts et Métiers in Sint-Gillis, het nieuwe sportcomplex Centr’Al in Vorst, gemeenschapscentrum De Rinck in Anderlecht, het al eerder bekroonde Gare Maritime, de tienerschool Porta 1070 in Anderlecht, de duurzame renovatie van Zinneke in Schaarbeek, het Bouwmaterialendorp langs het Vergotedok in de Haven, en tenslotte het Rogierplein met zijn gekende luifel.

In de categorie 'publieke ruimte' vinden we het nieuwe Molenwest Square aan het Weststation, de voetgangersbrug aan metrohalte Pannenhuis, het vernieuwde Sint-Gillisvoorplein, het Guy Cudellplein in Sint-Joost-ten-Node, buurtspeelplein De Ranch in Etterbeek, het ‘pocket park’ De Halte in Laken, maar ook de zeven tuinpaviljoenen in de Brusselse parken. Die laatste zijn beter gekend als de zomerbars of guingettes. (Lees verder onder de foto)

1715 Guingette Henri
Guingette Henri in Sint-Lambrechts-Woluwe. De structuur maakt kans op een architectuurprijs.

Publieksprijs

Er zijn acht genomineerden in de categorie 'kleine interventie'. Die gaat over architectuurprojecten van minder dan duizend vierkante meter groot. Het gaat onder meer om de herinrichting van een opslagplaats tot een gezinswoning in Molenbeek, een woonblok in de Brusselse Werfstraat en één in de Malibranstraat in Elsene. Ook de renovatie van het station van Laken maakt kans op een prijs in deze categorie.

Tenslotte zijn er acht projecten van Brusselse bureaus geselecteerd buiten Brussel. De categorie 'extra muros' bekroont projecten in de rest van het land of zelfs de wereld. De nominaties gaan van Genk en Edegem tot Parijs, Senegal en Zuid-Afrika.

Alle 31 genomineerde projecten zullen vanaf midden oktober te zien zijn op de See U-site in Elsene. Het publiek kan dan meestemmen voor de publieksprijs. Op 13 december weten we wie de laureaten zijn. De jury zal verder nog een lifetime achievement award en een prijs voor de meest beloftevolle architect uitreiken.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?